Jonge ooievaars in hoogspanningsmasten worden geringd

Lelystad - De Stichting Ooievaars Research en Knowhow (STORK) start donderdag samen met netbeheerder TenneT met het ringen van jonge ooievaars in Lelystad.

Met behulp van deze ringen kan de stichting de ontwikkeling van de ooievaars in Nederland volgen. Deze jonge ooievaars zijn geboren in hoogspanningsmasten van landelijk netbeheerder TenneT. Langs de A6 bij Lelystad zitten maar liefst 10 ooievaarsnesten.

Mast als broedplaats

Sinds enkele jaren kiezen ooievaars in Flevoland niet alleen voor het Natuurpark Lelystad als broedplaats maar ook voor de hoogspanningsmasten van TenneT langs de A6. Ieder jaar komen hier ooievaarsparen bij. Om de ooievaars te kunnen ringen gaat een hiervoor gecertificeerde klimmer de mast in om de jonge ooievaars in een grote tas naar beneden te laten zakken. De ringer zal de jonge ooievaars meten en wegen voordat ze geringd weer teruggelegd worden in hun nest.

[De tekst gaat verder na de foto]

 

De jonge ooievaars worden vervolgens gevolgd om antwoorden te krijgen op de volgende vragen. Worden deze ooievaarsjongen net zo groot en zwaar als de jongen uit een nestpaal of nest in een boom en komen ze over een aantal jaren terug om zich in masten te gaan nestelen? De ooievaars trekken in de winter vaak weg naar Zuid-Spanje of West-Afrika om te overwinteren. In het voorjaar keren ze weer terug naar hun oude nest.

Ooievaarsnesten en leveringszekerheid

In Nederland bevinden zich op meerdere plekken ooievaarsnesten in hoogspanningsmasten. TenneT is alert op nesten in masten omdat een nest mogelijk gevaar kan opleveren voor de ooievaar én voor de leveringszekerheid als het nest te dicht bij de hoogspanningslijnen wordt gebouwd. Ooievaars bouwen echter doorgaans stevige nesten van takken op veilige afstand van de hoogspanningslijnen waardoor de nesten meestal weinig overlast opleveren.