Roggebotstaete bouwt ecologisch slot op landgoed

Dronten - We kennen ze allemaal wel. De oude verhalen over stoere ridders, mooie jonkvrouwen en prachtige kastelen op de mooiste landgoederen. Geen landgoed zonder slot, moeten ze op Roggebotstaete in Dronten gedacht hebben.

En daarom bouwen ze er nu zelf een. Geheel in lijn met de rest van het landgoed, doen ze dat op een ecologische manier én met behulp van enthousiaste vrijwilligers.

Waar nu nog een bouwput ligt verrijst straks Slot Roggebot. Een gebouw met een uniek ontwerp, een bijzonder concept, gemaakt van natuurlijke bouwmaterialen en bovendien volledig duurzaam. Als je over het landgoed struint, zullen de drie torentjes van het slot straks langzaam opdoemen tegen de achtergrond van de prachtige natuur. Het slot dient straks als werkplaats voor educatie en natuurbeleving. De ridders en jonkvrouwen zal de bezoeker er helaas zelf bij moeten verzinnen, maar aan sfeer geen gebrek.

In de bouwput

Een zachte polderwind waait over het landgoed, de vogels fluiten luidkeels en de zes vrijwilligers zijn druk aan de slag in de felle zon. Met opgestroopte mouwen en zweetdruppels op het voorhoofd. Graven, scheppen, kruien, meten, hameren en paaltjes met felgele topjes in de grond slaan. Er is geen machine te horen. Op de rand van de bouwput vertelt uitvoerder en leermeester Martin Blind over het project. Het bouwteam is bezig met de fundering. Dat mag gewoon ‘op staal’ legt Martin uit. Dat betekent dat er geen heipalen de grond in geslagen hoeven te worden. ‘De grond is hier keihard’ zegt Martin.

[De tekst gaat verder na de foto's]

Hij pakt de bouwtekening erbij en wijst aan wat er allemaal te zien is in de bouwput. De contouren en ronde vormen van het slot zijn al goed zichtbaar. De drie rondingen die het gebouw straks heeft zijn al te zien aan de houten latten die om de halve meter vast getrild zijn in het zand. Dit moet straks Slot Roggebot gaan dragen. ‘Daar bovenop komen balken, dan wordt de werkvloer gestort, bouwen we de bekisting en gaan we aan de slag met betonijzer.’ De fundering verschilt niet veel van traditionele bouw, legt Martin uit. ‘Het ecologisch bouwen ga je boven de grond pas echt terugzien.’

Leermeester

De bouwdagen beginnen met koffie en uitleg wat er allemaal moet gebeuren. ‘Sommige vrijwilligers komen vaker terug, anderen helpen een keertje,’ legt Martin uit. Want het leuke van dit project is; iedereen mag meebouwen. ‘Mensen krijgen hier de kans om mee te bouwen aan een uniek project en zo veel te leren over ecologisch bouwen.’ Naast de vrijwilligers komen er ook 3e en 4e jaars studenten van het Deltion College Zwolle meebouwen. ‘Doordat zij het hele proces meehelpen, krijgen ze een uniek kijkje achter de schermen van dit bijzondere bouwproces.’ Een mooi BOL-traject; leren én werken. Er zijn er straks afwisselend 5 studenten op de bouwplaats, 5 studenten in het leslokaal dat tijdelijk op het landgoed is ingericht en 5 studenten op school. 

Bijzonder dak

Voor de vrijwilligers en de studenten valt er in elke fase veel te leren, maar Martin is een doorgewinterde bouwvakker. Zelf kijkt hij daarom erg uit naar de bouw van het dak. Die gaan ze namelijk bouwen met houten shingels en dat heeft hij nooit eerder gedaan. ‘Het is mooi als je zelf ook weer wat kunt leren. Dat wordt heel spannend.’ Het dak wordt zelfdragend, recipro noemt Martin dat. ‘Een heel mooi systeem, waarbij ieder onderdeel het vorige draagt en je uiteindelijk de steun helemaal weg kan halen.’ En het ontwerp telt niet één dak, maar drie!

In de planning is het dak al vrij snel aan de beurt. Nog voor de wanden. ‘De wanden maken we van stro en leem, dan is het belangrijk dat het droog blijft. Eerst moet het dak dus waterdicht zijn.’ Martin zit vanaf zijn 22e in de bouw is nu zo’n 5 jaar bezig met ecologisch bouwen. ‘Ecologisch bouwen beleeft nu een lichte opleving, maar vaak sneuvelen plannen jammer genoeg toch op het kostenverhaal.’

Meebouwen

Het slot wordt in verschillende fases gebouwd. Het bouwteam is een ondernemende en enthousiaste groep die, onder leiding van experts, de uitdaging aan gaan om het slot te bouwen. Er zijn vrijwilligers die een dag komen helpen, een hele bouwfase willen meemaken of van het begin tot het eind hun steentje bijdragen. Wie mee wil bouwen, kan zich aanmelden via de website van Roggebotstaete.

Subsidie

Landgoed Roggebotstaete biedt 52 hectare natuur met een rijke flora en fauna. Het landgoed ligt aan de Vossemeerdijk, is vrij toegankelijk en volop in ontwikkeling tot proeftuin. De bouw van Slot Roggebot is tot stand gekomen met een Leadersubsidie van 200.000 euro vanuit de gemeente Dronten en Europa. Zelf neemt Roggebotstaete ruim 100.000 euro voor haar rekening.

Kijk voor meer informatie op de website van Roggebotstaete.