Column Hans Engelvaart
Door Hans Engelvaart

Belevingsvlucht of -klucht?

Een agrariër koopt een nieuwe, dure trekker met geluidsarme cabine, maar wel met een radio die veel meer decibels produceert dan de oude. Als we op het Meerpaalplein staan kan de Lancaster niet laag genoeg overscheren. Het ene geluid is het andere niet.

Zo ging het ook met de belevingsvlucht die vorige week een Boeing van Transavia naar Flevoland bracht. De reacties na afloop waren divers.

Je moest er trouwens wel wat voor over hebben om de aangekondigde belevingsvlucht te zien en horen. De komst van de Boeing 737 van Transavia liep twee uur uit en het leek erop dat een ware klucht zich aandiende. Diverse belangstellenden haakten af, zodat alleen de echte liefhebbers overbleven, genietend van het mooie weer.

Gelukkig hield de regionale omroep iedereen goed op de hoogte, zodat we precies wisten wat er gebeurde. Toen de Boeing dan eindelijk verscheen waren er in Dronten heel veel mensen op de been om het vliegtuig te zien en te horen. Dit kwam omdat de avondvierdaagse werd gehouden en de woensdagavond-route pal langs de aanvliegroute van Lelystad Airport voerde.

Misschien was een opmerking van een vader van één van de kinderen misschien wel het meest treffend. Hij stelde schamper vast dat de kinderen meer herrie maakten dan het vliegtuig.

Ook direct omwonenden van de aan- en uitvliegroutes gaven aan dat het best meeviel qua geluid. Dat is natuurlijk het allerbelangrijkste, omdat zij er het meest mee te maken krijgen.

Ik begon er deze column mee. Geluid is subjectief. Daarbij is het ook nog eens van veel factoren afhankelijk zoals frequentie, windrichting, belading en type vliegtuig. Of er echt overlast zal zijn kunnen we denk ik pas vaststellen als Lelystad Airport echt open gaat. Dan nog zullen de meningen verschillen.

Tot slot: de belevingsvlucht was natuurlijk van geen enkele waarde voor het al dan niet opengaan van Lelystad Airport.

Lees ook: Iedereen beleeft de belevingsvlucht anders