Koningin Wilhelminaschool sluit projectweek De Culturele Haven feestelijk af

Urk - Het was vrijdagmorgen feest op de Koningin Wilhelminaschool op Urk. De leerlingen zongen op het plein, hesen de Urker vlag en lieten aan hun ouders de resultaten zien van een leuke en leerzame projectweek van De Culturele Haven.

De Culturele Haven is een doorlopende cultuurleerlijn op basisscholen, waarbij leerlingen uit alle klassen leren over de geschiedenis van Flevoland: waar kom je vandaan en waar ga je naar toe?

Blik verruimen

‘Urk is de parel van Flevoland. Daar zijn we trots op’, vertelt Hessel Post, leerkracht van groep 5 en ICC’er van de school. ‘Maar we vinden het ook belangrijk dat de kinderen hun blik verruimen… en over de grenzen leren kijken.’ Hessel bezocht samen met zijn klas Museum Batavialand in Lelystad, de kinderen deden onderzoek naar oude spullen en toverden de klas om tot een ècht museum.

Slag op de Zuiderzee

Ouders, broertjes en zusjes van de kinderen lopen enthousiast door de klassen en bekijken de kunstwerken, oude spullen, opgravingen en bezoeken modeshows en een hoorspel. Zelfs de slag op de Zuiderzee, een oorlog tussen de watergeuzen en de Spaanse vloot, is met uiterste precisie nagemaakt. Papieren bootjes varen naar elkaar toe, gaan het gevecht aan en uiteindelijk vluchten de Spanjaarden.

‘Het maken van de bootjes was een hele klus’, zegt leerkracht Theo Cleveringa. ‘De kinderen dachten overal aan, zelfs aan de kogelgaten door de zeilen. Het is leuk om op deze manier met cultuur en geschiedenis bezig te zijn. De thema’s gaan -door met elkaar bezig te zijn- veel meer leven. Daardoor zullen de kinderen in mijn klas de slag om de Zuiderzee niet zo snel vergeten denk ik’, lacht hij.

Zelfgemaakte landart

Bij De Culturele Haven gaat het niet alleen om het verleden, het gaat ook om de toekomst. En die verbeelden de leerlingen met kunst. Want als je je bewust bent van je geschiedenis, van je roots, weet je ook meer over waar je naartoe gaat. Roshana en Immaculate laten trots hun zelfgemaakte landart zien.

Roshana maakte een onbewoond eiland met afval. ‘Mensen maken heel veel rommel en gooien dit niet in de vuilnisbak. Dat is een probleem voor de toekomst’, zegt ze afkeurend. Immaculate maakte een landschapskunstwerk in de vorm van een hart. Ze vertelt dat groep 7 tijdens de projectweken landschapskunstwerken bezocht; de Groene Kathedraal, Exposure en de Aardzee. ‘Het was heel leuk. De Groene Kathedraal was mooist. Vooral door de echo die je er hoorde.’

Opgravingen op het strand

Groep 3 kreeg les van een echte archeoloog en ging naar het strand om zelf opgravingen te doen. Het resultaat ligt op tafel; bakjes met zand met schelpjes, hout, stenen en hier en daar een stukje glas en bierdop. ‘Het thema archeologie leefde echt in de klas. Iedere dag namen kinderen botten en andere vondsten mee’, legt leerkracht Wendy van Dam uit.

Annelin en Amber Charlotte laten trots hun dinokleurplaat zien en vertellen over de zelfgemaakte theepotjes van klei. ‘We hebben geleerd over vroeger en nu’, vertellen ze vrolijk.

Ouders genieten van de creatieve uitspattingen van hun kinderen en ook Riekelt Koffeman, de nieuwe coördinator van het Urker museum, heeft het naar zijn zin. Hij opende de feestelijke afsluiting van de projectweek. ‘Cultuur gaat over waar je vandaan komt en wie je bent. Jullie hebben geleerd over Flevoland, maar ook over Urk. En weet je, eigenlijk is de manier waarop Urk onderdeel van Flevoland is geworden al een kunst op zich.’

Kijk hier voor meer informatie over de Culturele Haven en de actie rondom 100 jaar Zuiderzeewet.