Dronten wordt weer op volle kracht bestuurd

Dronten – Dronten heeft een nieuw bestuur. In de gemeenteraadsvergadering van donderdag zijn Ton van Amerongen (VVD), Irene Korting (VVD), Peter van Bergen (Leefbaar Dronten) en Jaap Oosterveld (ChristenUnie) benoemd tot wethouder.

Jaap Oosterveld en Peter van Bergen werden unaniem benoemd. Bij de stemming voor Irene Korting had één raadslid Remco de Maaijer als wethouder ingevuld, bij Ton van Amerongen stemde één raadslid blanco. We zullen echter nooit weten wie dat zijn geweest, want de stemming is anoniem.

Waardering voor lef

Tijdens de raadsvergadering werd ook het coalitieakkoord besproken. En daarbij was veel lof te horen voor het feit dat VVD, Leefbaar Dronten en de ChristenUnie een college durven te vormen met een meerderheid van slechts één: de drie partijen hebben veertien van de 27 raadszetels. ‘Wat een lef! Er hoeft er maar eentje met griep op bed te liggen, en er is geen meerderheid meer. En als er dan ook nog één  in de file staat, heb je zelfs een minderheid,’ zei Suzanne Stoop (PvdA).  ‘De coalitie gaat ons nog hard nodig hebben, en dat voelt best wel goed,’ vond Peter Duvekot (SP).

Nieuwe democratie

Maar het is de nieuwe politiek, ingegeven door de situatie waarin een half jaar voor het einde van de vorige periode twee CDA-wethouders opstapten en de VVD- en Leefbaar Dronten-wethouder doorgingen als een minderheidscollege. Daarbij moest men steeds op zoek naar wisselende meerderheden. En de samenwerking die dat opleverde in de gemeenteraad smaakte naar meer. ‘Nieuwe democratie: dat ons doel hetzelfde is: een mooi en beter en veilig Dronten, en dat we elkaar als politiek dan op een andere manier versterken dan als coalitie of oppositie te gaan voor het uitsluiten van meningen of argumenten, simpel omdat een meerderheid reeds is behaald,’ zei Lazise Hillebregt.

CDA ontevreden

Er zijn twee oppositiepartijen ronduit ontevreden. GroenLinks vindt een meerderheid van de helft plus één te mager. ‘Het is bekend dat GroenLinks een andere vertaling van de verkiezingen logisch had gevonden en dat dit zou hebben geleid tot een meer evenwichtige en stabiele coalitie met een meer ambitieus akkoord,’ zei Paul Vermast. Want ook over het akkoord is men niet tevreden. ‘Dit is niet ons akkoord, we zullen er ook niet mee instemmen.’

De andere ontevreden partij is het CDA. Het zit de christendemocraten nog steeds hoog dat zij, als één na grootste partij, niet zijn uitgenodigd voor de collegeonderhandelingen. Dat het coalitieakkoord de naam ‘Naar nieuwe verbindingen’ heeft gekregen, is wat Siert Jan Lap betreft een misser. ‘VVD en Leefbaar Dronten hebben de eerste kans op nieuwe verbindingen met het CDA niet benut.’

Alle partijen zullen de VVD, Leefbaar Dronten en ChristenUnie aan de belofte houden dat de komende vier jaar veel de samenwerking met en inspraak van de samenleving en de gehele gemeenteraad wordt gezocht.