Column Hans Engelvaart
Door Hans Engelvaart

Roggebotstaete

Er zijn dus mensen die denken dat de Flevolandse natuur alleen uit het polderlandschap bestaat. Kale akkers en weilanden. Hoe anders is echter de realiteit.

Kijk vooral eens naar het randmeren gebied aan de oostkant. Het fraaie Roggebotsebos is een mooi voorbeeld van fraai bosgebied. Wie een keer om een fraaie wandeling verlegen zit kan zeker op Roggebotstaete terecht. Het staat te boek als een landgoed van 52 hectare en bevindt zich aan de Vossemeerdijk richting Kampen. Eens onderdeel van een boomkwekerij, is het nu eigendom van een stichting die mens en natuur in contact brengt en vooral balans probeert te zoeken in duurzame ecologische ontwikkelingen.

Stevige schoenen

Binnenkort wordt begonnen aan de bouw van een slot, al doet de naam meer vermoeden dan de bouwtekeningen aangeven. Het zijn de vele vrijwilligers die met Europese, provinciale en gemeentelijke gelden het landgoed verder ontwikkelen. Stevige schoenen zijn nodig voor wie een rondje wil maken.

Het is echter zeker de moeite waard, want zowel qua fauna als flora is er veel te zien. Het Drents heideschaap is in kuddevorm aanwezig. Er is een bijenstal, er zijn Brandrode runderen, mangalitsa varkens en veel vogelsoorten. Opeens ontwaar je ook het tiny house, waar een jong stel in woont.

[De tekst gaat verder na de foto]

 

Keet van Staete

Midden op het terrein staat de koffie klaar in de Keet van Staete. Wat vooral opvalt is de vriendelijkheid van de mensen die alles beheren. Kortom echt de moeite waard om eens te gaan kijken in dit voor Flevoland zo unieke gebied.

Wie zich afvraagt of dit een column is of een toeristische aanbeveling, ik denk dat het goed is naast alle kritische noten ook eens een van de mooie kanten van Flevoland te belichten. Als u wilt dat ik toch een beetje kritisch word, hoop ik dat op het landgoed duidelijke wandelpaden worden aangegeven, want nu loop je soms vast in de natuur. Hoe uitdagend ook, het is wel vervelend.