Stemmen in gemaal Wortman en Flevokust Haven

Lelystad - De zoektocht naar bijzondere stemlocaties in Lelystad heeft tot dusver al twee plekken opgeleverd: voor de verkiezingen voor de provincie en de Europese verkiezingen volgend jaar kan er waarschijnlijk ook gestemd worden in gemaal Wortman en in de overslaghaven Flevokust Haven.

Wellicht volgen er nog meer bijzondere locaties, de zoektocht duurt voort. Die zoektocht is het gevolg van een voorstel van D66, ChristenUnie en GroenLinks eind vorig jaar, om bij de afgelopen verkiezingen de zendtoren aan de kust in te richten als bijzonder stembureau. De inspiratie daarvoor was weer dat een jaar eerder bij de Tweede Kamerverkiezingen het stembureau op de Marker Wadden enorm veel publieke belangstelling en stemmers had getrokken.

De mediatoren bleek echter niet geschikt, vanwege veiligheidsvoorschriften, het gebrek aan sanitaire voorzieningen en het ontbreken van een verwarming. Maar de belofte was wel op zoek te gaan naar andere bijzondere stemlocaties in gebouwen die normaal niet publiek toegankelijk zijn.