Ontsnapte edelherten zorgen voor chaos op A6

Lelystad - Drie edelherten zijn zondagmiddag afgeschoten op de A6 tussen Lelystad en Almere. De dieren waren ontsnapt uit de Oostvaardersplassen nadat actievoerders in de nacht van zaterdag op zondag de afrastering om het natuurgebied hadden doorgeknipt.

Activisten zijn op verschillende locaties over de hekken van de Oostvaardersplassen geklommen om balen hooi in het natuurgebied te verspreiden. 'Onacceptabel', vindt Staatsbosbeheer. Er zijn drie bekeuringen uitgedeeld. Op 21 plekken aan de Knardijk is de afrastering doorgeknipt en er is vuur gestookt bij het uitzichtpunt aan de Praambult. 'Met de illegale nachtelijke activiteiten brengen de activisten de dieren, onze medewerkers en zichzelf in gevaar', aldus een woordvoerder van Staatbosbeheer.

Gevaar voor verkeersveiligheid

Aan het einde van de ochtend bleken drie edelherten buiten de hekken te lopen bij de A6. Omdat de dieren de verkeersveiligheid in gevaar brachten, moesten ze na toestemming van de autoriteiten worden afgeschoten. Volgens een woordvoerder van Staatsbosbeheer waren het volwassen hindes (vrouwelijke dieren), waarschijnlijk allen drachtig. 'Je moet er niet aan denken als je een edelhert met 130 km per uur tegen je auto krijgt. Onacceptabel gedrag om hekken door te knippen, voor mens én dier'.

In verband met de verkeersveiligheid was de A6 aan beide kanten voor een periode afgesloten voor het verkeer.

Bijvoeren onnodig

In de Oostvaardersplassen is inmiddels weer volop eten te vinden voor de grote grazers, stelt Staatsbosbeheer. 'Twee onafhankelijke dierenartsen constateerden 9 mei nog dat bijvoeren door Staatsbosbeheer echt niet meer nodig is. Ze bevestigden hiermee hun eerdere bevindingen van 23 april dat het bijvoeren afgebouwd kon worden'.

De komende maanden vindt binnen de provincie Flevoland besluitvorming plaats over het toekomstige beheer in de Oostvaardersplassen. Staatsbosbeheer wijst de actievoerders er op dat ze gebruik kunnen maken van inspraakmogelijkheden bij dit democratische proces.