Beleef TV prikkelt mensen met dementie

Dronten - 'Wat een prachtding', roept een bewoner enthousiast. Ze was vorige week bij de uitreiking van de Beleef TV, een schenking van de jubilerende Stichting Vrienden van Coloriet De Regenboog aan het woonzorgcentrum in Dronten.

De Beleef TV is al drie jaar lang een grote wens van Masja Heuvelink, coach Welzijn bij Coloriet. Het apparaat lijkt op een grote tablet die zowel gebruikt kan worden als interactieve speltafel, om muziek van vroeger te luisteren en als televisie om met een hele groep te kijken. ‘Het is geweldig geschikt voor mensen met dementie'.

Bewoners gaan fanatiek aan de slag

Tijdens de onthulling krijgen de aanwezige bewoners de primeur. Zij mogen als eerste de Beleef TV uitproberen. Masja Heuvelink is benieuwd hoe de ouderen gaan reageren. 'Door aanraking van het scherm kunnen onze bewoners interactieve spellen spelen. Die stimuleren de hersenen. Ook de fysieke activiteit en sociale interactie worden op een positieve manier geprikkeld'. En dat is te zien. De bewoners gaan meteen al fanatiek aan de slag. Het is bijna ontroerend wanneer een mevrouw, die bijna geen contact meer maakt, zienderogen rust over zich krijgt als ze een bekend lied hoort. Een andere bewoner pakt de hand van de buurvrouw en ze beginnen samen een spel te spelen.

[De tekst gaat verder na de foto]

 

Hersenen prikkelen

‘Bij ouderen met dementie is het belangrijk om de hersenen te prikkelen. Een simpele beweging vraagt al coördinatie en zet de hersenen aan het werk. Dat zorgt ervoor dat het geheugen minder snel achteruit gaat’, vertelt Bert Apperlo, directeur Intramurale Zorg, in zijn speech bij de uitreiking. Het mooie aan de Beleef TV is dat de hoogte verstelbaar is waardoor elke (rol)stoel eronder past. Door de kanteling kunnen bewoners vanuit een bed meedoen. Het apparaat is ook verrijdbaar naar de afdelingen. De aanschaf van de Beleef TV is zo’n 10.000 euro. ‘Dat is niet niks en daarom heb ik bij de Stichting Vrienden van Coloriet de Regenboog aangeklopt’, vertelt Masja Heuvelink. De stichting heeft het geld dankzij veel initiatieven bij elkaar gekregen. Met dank aan de oliebollenbakkersgilde van de Protestantse Gemeente Dronten, Odd Fellows, de Vrije Gebedsgemeenschap Dronten en de wekelijkse bingo op het wijkplein. Het bedrag dat nog restte heeft de stichting zelf aangevuld. 

Stichting Vrienden van Coloriet De Regenboog bestaat dit jaar 30 jaar en wil het de bewoners zo aangenaam mogelijk maken in het woonzorgcentrum. De stichting organiseert jaarlijks kleine attenties en eens in de vijf jaar schenkt zij iets groots. Zo werd vijf jaar geleden de duofiets overhandigd. Dit jaar de Beleef TV. Bert Apperlo: ‘Het is uniek dat zo veel sponsoren zich verbonden voelen met Coloriet De Regenboog.’

Zaterdag 26 mei wordt de Beleef TV gedemonstreerd op het Wijk(plein)feest in Coloriet De Regenboog.