Column Hans Engelvaart
Door Hans Engelvaart

Meneer Van Harten

Op 93-jarige leeftijd overleed onlangs Henk van Harten, oud-directeur van de Landbouwschool. Als studenten op de Hogere Landbouwschool noemden we Van Harten in de wandelgangen Hein. Hij was een man met visie.

Toen de Landbouwschool van Ede naar Dronten verhuisde, werd direct de basis gelegd voor De Drieslag. Dat was niet alleen de naam van de weg, maar ook de ideologie van de school. Het stond voor leren (op de school), wonen (op het internaat) en werken in de praktijk (op de schoolboerderij). Dit unieke concept wierp zijn vruchten af. Het maakt ook dat menig oud-student met plezier terugkijkt op zijn schoolperiode.

Warme gastvrijheid

Van Harten, die de laatste jaren van zijn leven in De Regenboog verbleef, woonde lange tijd in een van de woningen naast de school en wanneer we daar wel eens over de vloer kwamen was er altijd een warme gastvrijheid, waarbij Hein vanuit zijn stoel alles rustig aanschouwde, terwijl zijn vrouw Clara druk in de weer was om het iedereen naar de zin te maken.

Betrokken bij studenten

De betrokkenheid bij zijn studenten was groot. Ik ken maar weinig mensen die zo’n authentiek respect afdwongen als Van Harten. Het mooiste voorbeeld is misschien wel dat van het betreden van een volle aula om de studenten toe te spreken. Als Van Harten het podium betrad werd iedereen doodstil om naar hem te luisteren. Van Harten sprak in de voor hem zo karakteristieke houding: kalm, rustig, zacht pratend, met de handen in de zak van zijn colbert en de beide duimen daarboven uit stekend.

Farce Majeur

Als bestuurslid van de NCRV zorgde Van Harten er voor dat in de zeventiger jaren ‘Farce Majeur’ naar Dronten kwam, evenals een nationaal concours voor springruiters. Na zelf jaren in de gemeenteraad gezeten te hebben was hij het die mij het laatste zetje gaf om de politiek in te gaan. Van Harten gaf me in mijn politieke carrière soms advies, zoals hij dat ook voor vele anderen deed.