Column Hans Engelvaart
Door Hans Engelvaart

Een minderheidscollege in Dronten?!

Wanneer je de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Dronten nader bekijkt vallen er een paar dingen op. Ik doel niet op de logische winst van de VVD op de Golfresidentie. De partij wint met name in Dronten-West, terwijl het CDA het beste scoort in oud-Dronten.

Ook opvallend is dat het CDA in de andere dorpen het beste scoort, met name in Biddinghuizen. De ChristenUnie doet het juist minder in de dorpen en is met name in Dronten bij het stembureau op basisschool Het Wilgerijs groot. Leefbaar Dronten scoort goed in Swifterbant, maar veel minder in Biddinghuizen.

Een minderheid

Meest opmerkelijk is echter de zetelverdeling in relatie tot het aantal uitgebrachte stemmen. Er wordt gesproken over een college met VVD, Leefbaar Dronten en ChristenUnie omdat die partijen samen een minieme meerderheid hebben van veertien zetels. Ze vertegenwoordigen echter een minderheid als het gaat om het aantal stemmen, te weten 46,4 procent. Dus geen meerderheid!

Verschil van 1.244 stemmen

Nog gekker wordt het als je het aantal stemmen bekijkt. De drie genoemde partijen hebben samen 8.078 stemmen en de andere partijen 9.326. Een verschil van 1.244 stemmen. De drie partijen die een college willen gaan vormen hebben helemaal geen meerderheid. Integendeel, de meeste mensen hebben anders gestemd. Hoe kan zoiets? Dat komt door de restzetels. VVD en LD hebben er één in de wacht gesleept. Als je de kiesdeler er bij pakt zie je dat juist de andere partijen in absolute zin veertien zetels hebben.

Niets is wat het lijkt

Zo zie je maar: niets is wat het lijkt. De ene keer valt het kwartje de ene kant op en de andere keer de andere kant. Vreemd blijft het.

Als je uitgaat van de meeste stemmen gelden bij de restzetels, is Leefbaar Dronten er het best afgekomen. Hoewel de partij slechts elf stemmen meer heeft dan de ChristenUnie pakte ze een extra zetel door het restzetelsysteem. En dat is hem nu net de clou, met de restzetel van de VVD.

Lees meer in het dossier Gemeenteraadsverkiezingen Dronten 2018.