Dronten begint te wennen aan omgekeerd inzamelen

Dronten - De 'uitrol' van het omgekeerd inzamelen in de gemeente Dronten is nu nagenoeg afgerond. Voor vijf locaties waar ondergrondse containers waren gepland moet nog een oplossing worden gezocht en gescheiden inzamelen voor de hoogbouw is ook nog 'een uitdaging'.

Dat antwoordde wethouder Ton van Amerongen donderdag op vragen van de VVD en GroenLinks.

Situatie veranderd

De VVD was op haar rondgang voor de verkiezingen in Biddinghuizen, Dronten en Swifterbant op aardig wat vragen en klachten gestuit. Volgens Van Amerongen is de situatie op dit moment alweer anders. ‘Ik heb de indruk dat de inwoners snel wennen aan de nieuwe situatie.’ Dat neemt volgens hem niet weg dat er nog wat obstakels moeten worden genomen.

Onverwacht

Dat er bijvoorbeeld op vijf beoogde locaties geen ondergrondse containers konden worden geplaatst, heeft volgens de wethouder te maken met het feit dat er daar in de grond onverwacht kabels en leidingen worden aangetroffen. ‘Dat kan toch niet waar zijn? We weten toch waar de kabels en leidingen liggen?’ vroeg Paul Vermast (GroenLinks)  donderdag. Ja, die staan ingetekend op allerlei kaarten. ‘Die tekeningen zijn geduldig, maar niet altijd juist,’ merkte de wethouder op.

Voor oplossingen voor de hoogbouw is de gemeente in overleg met OFW. Daar zijn de bovengrondse containers die er al waren weggehaald. ‘Die trekken vervuiling aan en werden onjuist gebruikt.’ Voor het gescheiden inzamelen komen daar misschien extra rolcontainers, die dan in gezamenlijke ruimtes worden geplaatst. Maar daar moet OFW mee akkoord gaan, want de reglementen verbieden dat nu.

Toegankelijkheid

Ook zijn er, letterlijk en figuurlijk, nog drempels te overwinnen als het gaat om de toegankelijkheid van de ondergrondse containers voor mensen met een beperking. Maar aan het oplossen van de problemen wordt hard gewerkt, verzekert Van Amerongen de gemeenteraad, en daarbij probeert de gemeente maatwerk te leveren