Windplanblauw deelt kennis tijdens Open Winddag

Swifterbant - Windplanblauw houdt zaterdag 21 april een Open Winddag. Geïnteresseerden kunnen dan kennismaken met de plannen over het nog te realiseren windpark in de noordwesthoek van Flevoland.

Nuon en SwifterwinT werken samen onder de naam Windplanblauw aan de ontwikkeling van een windpark in de noordwesthoek van Flevoland (gemeenten Dronten en Lelystad). Met de komst van dit windpark worden de 74 huidige windmolens vervangen door 61 grotere windmolens met meer vermogen.

‘Deze nieuwe windmolens wekken genoeg stroom op voor het elektriciteitsverbruik van circa 125.000 bewoners’, aldus Henk Kouwenhoven, Senior Development Manager bij Nuon. Naast de CO2-besparing, heeft het windpark ook positieve gevolgen op het landschap.

Extra banen 

‘Er komen minder windmolens te staan en de 61 windmolens die uiteindelijk terug worden geplaatst, sluiten beter aan op bestaande lijnen in het landschap’, vertelt Stephan de Clerck, bestuurslid SwifterwinT BV. ‘En dan hebben we het nog niet eens over het economische voordeel voor de regio, gezien de extra banen die aan windenergie verbonden zijn. De komst van dit park zorgt voor meer groene energie en daarmee spelen we ook een belangrijke rol in het behalen van de doelstelling die in het Energieakkoord genoemd staat; in 2020 moet in Nederland 14 procent van alle energie duurzaam worden opgewekt.’

Initiatiefnemers SwifterwinT en Nuon doen er alles aan om de plannen waar zij samen aan werken tot een groot succes te brengen. ‘Het is belangrijk dat de voordelen van dit vernieuwde windpark naar voren worden gebracht’, legt Stephan de Clerck uit.

Open Winddag

Via de Open Winddag op 21 april 2018 zorgt de organisatie ervoor dat er op een leuke, speelse én informatieve manier kennis kan worden gemaakt met het windpark. 

Tijdens de open dag kunnen bezoekers vanaf de Shortgolf, aan de Rivierduinweg 9 in Swifterbant, tussen 11.00 en 15.00 uur een kijkje nemen bij een moderne windturbine, waar ze het windpark in 3D bekijken en gesprekken aangaan met initiatiefnemers Nuon en SwifterwinT. Dit alles in combinatie met een lekkere lunch, verzorgd door Windplanblauw. 

Ook worden er diverse activiteiten georganiseerd voor kinderen. Geïnteresseerden kunnen vrijblijvend een bezoekje brengen en zich laten informeren.

www.windplanblauw.nl