Dader van doodslag op Nathalie van Poelgeest zit achter de tralies

Lelystad – De 49-jarige Lelystedeling die in maart veroordeeld is tot negen jaar cel voor doodslag op Nathalie van Poelgeest is dinsdagavond in Amsterdam aangehouden. De man was na het vonnis van het gerechtshof in Leeuwarden voortvluchtig. Marije van Poelgeest, de zus van Nathalie, is blij dat de man nu vastzit.

Verrassende uitspraak

De man kwam niet opdagen bij de uitspraak in de hoger beroepszaak op 13 maart. Sindsdien was hij spoorloos. Bij de behandeling van het hoger beroep was twee weken daarvoor 32 maanden cel tegen hem geëist. Daarbij was het Openbaar Ministerie uitgegaan van ‘dood door schuld’. Uiteindelijk veroordeelde het gerechtshof hem op basis van getuigenverklaringen, forensisch bewijs en zijn eigen verklaring tot verrassing van velen tot negen jaar cel. Het gerechtshof ging uit van doodslag.

De man heeft in 2012 Lelystedelinge Nathalie van Poelgeest doodgeschoten. Hij was getrouwd, maar had een affaire met haar. Hij werd na weken onderzoek uiteindelijk aangehouden door de politie. Uit onderzoek was komen vast te staan dat hij bij Nathalie van Poelgeest was in het appartement van haar moeder aan de Neringweg op het moment dat zij werd getroffen door een kogel in haar hoofd. De man was getrouwd en had een affaire met haar.

Hoger beroep

Zijn eerste verklaring was dat er sprake was van een ongeluk, nadat de twee hadden gespeeld met een pistool. Nadat het fatale schot was gevallen, probeerde hij zijn sporen uit te wissen. In het vervolg van het onderzoek beriep de man zich op zijn zwijgrecht.

In 2013 werd hij, na een eis van twaalf jaar cel, vrijgesproken van doodslag. De rechtbank achtte niet bewezen dat hij het fatale schot had gelost. Hij werd alleen veroordeeld voor wapenbezit. Het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep. De zaak liet, mede dankzij extra onderzoek dat werd verricht, lang op zich wachten. In maart diende het hoger beroep alsnog.

Zelfmoordverhaal

Daar kwam de man opeens met de verklaring op de proppen dat Nathalie van Poelgeest zelfmoord had gepleegd en dat hij nog geprobeerd had het wapen van haar af te pakken. Daarna raakte hij zo in paniek dat hij het wapen en een fles drank die hij die avond had meegenomen meenam, omdat daar zijn vingerafdrukken op stonden, en vluchtte, terwijl Van Poelgeest op dat moment nog leefde en stervende was. Hij waarschuwde de hulpdiensten niet.

Het is die verklaring die hem uiteindelijk de das omdeed. Het gerechtshof stelde dat de baan van de baan van de kogel niet op zelfmoord wijst. Nathalie zou bovendien met links hebben geschoten, terwijl ze rechtshandig was. Ook heeft de man daags na het doden van Nathalie van Poelgeest tegen zijn stiefmoeder gezegd “Ik heb iets verschrikkelijks gedaan, het was een ongeluk, Nathalie is dood”. Het gerechtshof beoordeelde de verklaring van de stiefmoeder daarover als betrouwbaar.

Enorme opluchting

Dat de man nu is aangehouden, is een enorme opluchting voor Marije van Poelgeest, één van de zussen van Nathalie. ‘Ik weet dat de politie achter de schermen er heel hard aan gewerkt heeft om hem te vinden. Ik dacht ook wel dat hij op een gegeven moment tegen de lamp zou lopen en ging er vanuit dat dat eerder een kwestie van weken dan van maanden of jaren zou zijn. Maar toch is dit een enorme opluchting.’

Zelf had zij er geen rekening meer mee gehouden dat de man veroordeeld zou worden tot negen jaar cel. ‘Nee, dat kwam echt als een enorme verrassing. Je hoopt dat er goed wordt gekeken naar het bewijs en de verklaringen, maar na de eis van 32 maanden had ik dit niet zien aankomen.’

Rust

Hoe groot de opluchting is, merkt zij nu pas. ‘Ik loop al jaren met lichamelijke klachten. Woensdag was ik jarig en werd ik met het goede nieuws gebeld door de politie. En ik merk dat er echt een enorme last van mijn schouders is gevallen. Alsof ik nu echt de kans krijg het boek te sluiten.’

Koen van Poelgeest, de vader van Nathalie en Marije, heeft de zaak steeds levend gehouden en gevochten voor het hoger beroep. Hij heeft dat niet meer mee mogen maken. Koen van Poelgeest is in 2016 overleden. ‘Dit was eerst mijn vaders strijd. Nadat hij was overleden, hebben mijn zus Miranda en ik het overgenomen. Dit voelt echt als een afsluiting. We kunnen nu de as van mijn vader en Nathalie gaan uitstrooien. We kunnen nu rust vinden.’