Nieuwe overslaghaven Flevokust gedeeltelijk in gebruik genomen

Lelystad - Met het verladen van de eerste containers heeft CTU Flevokust dinsdag de nieuwe overslaghaven bij Lelystad gedeeltelijk in gebruik genomen. De komende maanden wordt er nog hard gewerkt om het haventerrein van vijf hectare medio dit jaar helemaal af te maken.

Tegelijkertijd wordt het binnendijkse havengebonden industrieterrein bouwrijp gemaakt. Het is de bedoeling dat Flevokust Haven een belangrijke schakel wordt in logistiek Nederland.

'Eigenlijk was Flevokust Haven al in bedrijf omdat we de overslag verzorgden via een tijdelijk locatie bij de Máxima-centrale. Met de ingebruikname van het haventerrein zijn we weer een stap dichter bij een efficiënte ontsluiting van de regio Flevoland via het water', aldus Etienne Morriën, directeur van CTU bv, de containertak van de Theo Pouw Groep. 'Als terminalexploitant zien wij goede kansen hier. Met deze nieuwe regionale haven kunnen we vervoerders volop flexibiliteit bieden en meer snelheid bij het laden en lossen'.

[De tekst gaat verder na de foto]

 

Bouwwerkzaamheden op schema

Nadat ruim een jaar geleden gedeputeerde Appelman het laatste water uit de bouwput pompte, is er hard gewerkt aan het nieuwe haventerrein, de golfbreker en een vaargeul. Ter hoogte van Flevokust Haven is een kruispunt aangelegd op de IJsselmeerdijk. Het nieuwe kruispunt verbindt straks via de IJsselmeerdijk de binnen- en buitendijkse terreinen met elkaar. De komende maanden wordt de terreininrichting afgerond en naar verwachting zal medio 2018 de haven volledige operationeel zijn.

Binnendijks bedrijventerrein

Inmiddels wordt ook 7,4 hectare grond van het binnendijkse havengebonden industrieterrein bouwrijp gemaakt. Dit is een gedeelte van fase 1, dat in totaal bestaat uit 43 hectare. Op basis van de marktvraag wordt het resterende deel van het industrieterrein verder bouwrijp gemaakt. De werkzaamheden worden in het eerste kwartaal 2018 afgerond. De locatie is daarmee geschikt voor bebouwing. Flevokust Haven onderscheidt zich sterk in haar aanpak door ruime mogelijkheden in kaveloppervlakte, bouwhoogte, energie-teruglevering en milieuvoorschriften. Daarbij biedt Flevokust Haven kansen en ruimte voor agro-gerelateerde en bio-based activiteiten.

Samenwerking

De provincie Flevoland en de gemeente Lelystad werken samen aan de ontwikkeling van Flevokust Haven. De provincie realiseert de buitendijkse containerterminal en overslaghaven en de gemeente Lelystad het binnendijkse havengebonden industrieterrein.

Kijk hier voor meer informatie over Flevokust Haven.