Stationsplein
Door Kees Bakker

Geen kiezersbedrog

Lelystad - Het kan snel gaan. Sprak ik vorige week in deze rubriek nog over het aanstaande kiezersbedrog, mocht het Forum voor de Ouderen zich aansluiten bij Leefbaar Lelystad, deze week is alles weer anders. Het Forum blijft zelfstandig, maar gaat wel samenwerken met Leefbaar.

En dat, lieve lezer, is een ontwikkeling die te prijzen valt. Burgemeester Aat de Jonge van buurgemeente Dronten heeft voor nieuwe politieke partijen altijd een goed advies: verdiep u niet overal in! Beperk u tot de dingen die u of uw partij aan het hart gaan. Of, zoals hij donderdag bij de installatie van de nieuwe gemeenteraad aldaar zei: ‘Maak asjeblieft als raadslid een keuze uit de vele onderwerpen die op u afkomen. U zult als u dat niet doet stapelgek worden, en wij met u.’

Wijze woorden, want je kunt verzuipen in de vele stukken en vergaderingen. Dat het Forum, als éénmansfractie, nieuwe partij en als vertegenwoordiging in de gemeenteraad van een groep ouderen in deze stad, samenwerkt met een andere partij, is prima. Sterker: ik raad bijvoorbeeld JongLelystad aan hetzelfde te gaan doen. Specialiseer je op de onderwerpen waar het om jongeren gaat en zoek voor de andere onderwerpen een partij die dicht bij je staat. Ik weet zeker dat D66 of GroenLinks, om er maar eens een paar te noemen, daar open voor staan. Ook op die manier kan er uit versnippering iets moois ontstaan.

Het Forum voor de Ouderen en Leefbaar Lelystad waren wat ontstemd over alle media-aandacht voor hun voorgenomen samenwerking. ‘Dit had niet gehoeven wanneer ons even de tijd was gegund om zelf met de juiste berichtgeving naar buiten te treden.’ Mea culpa. En als Leefbaar persberichten dan niet alleen naar de Omroep stuurt, maar ook naar de FlevoPost, komt het allemaal goed.

Lees meer in het dossier Gemeenteraadsverkiezingen Lelystad 2018.