Nieuwe raadsleden Dronten leggen eed of gelofte af

Dronten - Eventjes zat Dronten zonder volksvertegenwoordigers, maar donderdagavond is dat gat gevuld. In de raadszaal van het gemeentehuis legden 27 mensen de eed of de belofte af. Zij zullen zich gaan inspannen uw belangen de komende vier jaar zo goed mogelijk te vertegenwoordigen.

De tien geboden

Zoals gebruikelijk hield burgemeester Aat de Jonge daarbij een mooie speech en zoals gebruikelijk had hij daarbij tips voor de aantredende raadsleden. Tien, om precies te zijn. We willen ze u niet onthouden.

‘Maak asjeblieft als raadslid een keuze uit de vele onderwerpen die op u afkomen. U zult als u dat niet doet stapelgek worden, en wij met u; Lees dan het eerste jaar alleen de literatuur over het door u gekozen onderwerp; Probeer open te staan voor vragen en kritiek van collega’s; Verwacht niet dat leden van het college alles weten, al stellen ze zich dat wel eens voor, en stel vragen aan de medewerkers van dit huis; Tegenover ieder uur dat u vergadert, in fractie of hier, moet één uur staan waarin u in of met de samenleving buiten actief bent; Wees integer in wat u zegt en wat u doet. Ook op sociale media; Denk nooit als raadslid dat je ergens verstand van hebt of moet hebben; Kies niet een onderwerp omdat u er zoveel ervaring mee hebt. Als u dat wel doet, wordt u geen goed raadslid. Dan wordt u deskundige en dan kunt u beter ambtenaar worden; Wees oprecht geïnteresseerd in de mening van anderen; Het gaat in de politiek ogenschijnlijk om de macht, maar dat is niet zo. Het gaat om de kwaliteit van wat u zegt en wat u brengt en op welke wijze u de inwoner daar buiten het beste dient.’

Eerste besluit

Formeel heeft de nieuwe gemeenteraad ook haar eerste besluit genomen. Harry ter Braak wordt informateur en zal de eerste stapjes zetten om tot een nieuw college van burgemeester en wethouders te komen. Daarbij, en dat is nieuw in Dronten, wordt ook gekeken naar een breed gedragen raadsprogramma, waar de gehele gemeenteraad haar ei in kwijt kan.

‘Dat is transparant en een goede ontwikkeling,’ vind Ton van Amerongen, vertegenwoordiger van de nu grootste fractie in de gemeenteraad, de VVD. Hij sprak de verwachting uit dat er half mei een nieuw college moet zijn.

Brenda Berghorst (CDA) sprak de wens uit dat in dat eerste informatieproces de gespreksverslagen van de informateur ook transparant zijn en dat er over twee weken een tussenrapportage is.

Terugblik

Paul Vermast (GroenLinks) concludeerde dat het afschaffen van de lijstverbindingen vooral goed is uitgevallen voor de grote partijen, zo blijkt na de verdeling van de restzetels. Verder stelde hij dat er op Drontense wijze campagne is gevoerd door alle partijen, ‘in harmonie en met respect naar elkaar’. ‘Hoe de media daar dan weer verslag van doen, is ons soms een raadsel geweest. Zo benoemde Omroep Flevoland de koopzondagen tot een groot verkiezingsthema. Ons beeld is anders. Verder stellen sommige landelijke media dat lokale politici ver van de samenleving af staan. Ook daar herkennen wij ons en deze gemeenteraad niet in.’