Column Hans Engelvaart
Door Hans Engelvaart

De kiezer heeft gesproken

De kiezer heeft gesproken. Het zijn gevleugelde woorden na verkiezingen, al zijn de mechanismen rond stemgedrag nooit goed om te schatten.

Ook na verkiezingen blijft het vaak gissen. De winnaars roepen steevast dat ze een goede campagne hebben gevoerd en dat ze de afgelopen periode goed aan de weg hebben getimmerd. Maar denk maar niet dat de verliezers dat ook niet gedaan hebben, goed campagne gevoerd en aan de weg getimmerd. Een mooi voorbeeld daarvan is Suzanne Stoop van de PvdA in Dronten. Dus vaak is het grote kul, die woorden over een goeie campagne en aan de weg timmeren. 

Bij de afgelopen verkiezingen waren de landelijk coryfeeën volop in het nieuws. Rutte voorop. Je kon geen tv-programma aanzetten of hij prees zijn partij aan. Pechtold was dan wel veel op tv, maar D66 lijkt afgestraft voor de afschaffing van het referendum.

En neem het mysterie van de VVD. Bij die partij verdwenen Weekers, Hennis, Teeven, Opstelten, Zijlstra, Van der Steur, Van Miltenburg en Keizer. Maar zag je dat terug in de uitslag? Nee. Onverklaarbaar. Het zou de plaatselijke VVD natuurlijk te kort doen als dat de enige factor is, maar toch.

Het CDA in Dronten verloor zetels en is nu de tweede partij. Ook daar kun je veel redenen voor aanvoeren. De onrust binnen het college en het opstappen van twee CDA-wethouders heeft ongetwijfeld een rol gespeeld.

Leefbaar Dronten deed het conform de landelijke trend. In Dronten is er een saillant detail. Het CDA was het afgelopen half jaar de paria in de raad. Diverse partijen gaven aan klaar te zijn met de christendemocraten. De kiezer heeft echter gesproken. Het CDA verloor dan wel zetels, maar is nog steede de tweede partij van Dronten.

Zijn de raadspartijen bereid de uitslag te respecteren door een nieuwe start te maken en op basis van partijprogramma’s en in hernieuwd vertrouwen een college te vormen?