Flevoland wordt weer bestuurd

Lelystad – Het was natuurlijk ook voor u, als inwoner van Flevoland, moeilijk de afgelopen periode: stuurloos ronddobberen in de bestuurlijke vijver. Maar sinds woensdagavond heeft Flevoland weer een college van Gedeputeerde Staten. Nog niet op volle sterkte, maar vier van de vijf plaatsen zijn ingevuld.

Gedeputeerden

Harold Hofstra is daarin nieuw in het college. Namens de ChristenUnie neemt hij een deel van de portefeuille over van Ad Meijer, de SP-gedeputeerde die vorige week noodgedwongen ontslag nam.

Oude bekenden zijn Jaap Lodders (VVD), Jan-Nico Appelman (CDA) en Michiel Rijsberman (D66).  Zij keren terug, nadat zij eerder op 1 maart ontslag hadden genomen. Dat gebeurde in de nasleep van een tumultueuze Statenvergadering, waarin drie van de vier collegepartijen VVD, CDA en D66 het vertrouwen opzegden in SP-gedeputeerde Ad Meijer. Provinciale Staten stemde tegen die motie van wantrouwen, waarna de drie gedeputeerden geen andere mogelijkheid zagen dan hun ontslag in te dienen.

Onbekende kandidaten

Hun (her)benoeming woensdag ging gepaard met een schriftelijke, geheime stemming. Lodders kreeg daarbij 24 stemmen voor, 15 stemmen tegen en één Statenlid stemde op een andere kandidaat (je mag op zo’n stembriefje ook zelf een stem invullen), Appelman kreeg 25 stemmen voor en 15 stemmen tegen, Rijsberman kreeg 25 stemmen voor en 15 stemmen tegen en nieuwkomer Hofstra kreeg 23 stemmen voor en 15 stemmen tegen. Er waren bij hem twee Statenleden die op iemand anders temden.

Uitkijken naar Fackeldey

Naar verwachting op 18 april wordt de vijfde gedeputeerde benoemd. Dan zal Jop Fackeldey (PvdA), nu nog wethouder in Lelystad, het nieuwe college completeren.

Voor hem vielen woensdag al veel waarderende woorden te horen. Zijn bestuurlijke ervaring, kennis van zaken en netwerk maken dat een overgrote meerderheid van de Staten hoge verwachtingen van hem heeft. Sterker: een aantal partijen vond woensdag eigenlijk dat vijf gedeputeerden een beetje overdreven is (Hofstra en Fackeldey gaan voor 0,75 fte aan de slag) en opperden dat Fackeldey als fulltimer prima de portefeuille van Meijer in zijn eentje kan overnemen. Ze vonden dat ChristenUnie zijn kandidatuur dan ook wel kon steunen, zonder zelf een gedeputeerde te leveren.

Feest compleet

Maar dat idee werd niet als voorstel ingediend. ‘We willen het feestje van het nieuwe college niet bederven,’ zei Wout Jansen (50Plus).