Stationsplein
Door Kees Bakker

Kiezersbedrog

Lelystad - Ik ben geen fan van de term 'kiezersbedrog'. Er kunnen best goede redenen zijn waarom iemand van de ene partij naar de andere overstapt.

Als iemand gedurende zijn raadslidmaatschap er achter komt dat hij of zij zich prettiger voelt bij een andere partij en er inderdaad veel overeenkomsten zijn in partijpunten of stemgedrag, is dat niet per definitie kiezersbedrog.

Als een partij zich echter vrijwel direct na de verkiezingen al wil aansluiten bij een andere partij, is de term ‘kiezersbedrog’ wel terecht. Zeker als het gaat om een partij die zich op een specifieke doelgroep richt.

Daags na de verkiezingen geeft Koen Dreesman van Forum voor de Ouderen, net nieuw met een zetel in de gemeenteraad van Lelystad, aan te overwegen zich aan te sluiten bij Leefbaar Lelystad. De stemmen van de ouderen zijn binnen: mensen die specifiek op een ouderenpartij hebben gestemd, niet op Leefbaar Lelystad. Ik snap de ophef daarover, want eigenlijk is het schandalig. Dreesman zegt op te zien tegen het vele werk dat op een eenmansfractie afkomt. Dat is waar, maar tegelijkertijd hoeft een partij die opkomt voor de ouderen zich niet in elk dossier in te lezen. Op de dossiers die voor jouw partij en doelgroep minder relevant zijn, kun je alsnog meestemmen met Leefbaar.

Dat ik als columnist het kiezersbedrog vind, is nog tot daar aan toe. Wat zegt het Forum voor de Ouderen er zelf over op haar Facebookpagina, op 28 februari? Ik citeer: ‘De kiezer stemt voor een partij, die een programma heeft waar zij zich kunnen in vinden. Soms geven ze ook wel aan een kandidaat een voorkeurstem. We zien teveel ,dat na de verkiezingen de gekozen raadsleden verhuizen van de ene naar de andere partij. Hierbij nemen ze hun zetel mee. Er zijn raadsleden die in de vier jaar meerdere keren van partij wisselen. Partijen met een ander programma, dan waar de kiezer zijn stem voor heeft gegeven.
Forum voor de Ouderen is tegen deze vorm van kiezersbedrog.’ Hoppa. Als iemand reageert met ‘Alle politieke partijen plegen kiezersbedrog!!!’, reageert het Forum met: ‘Forum voor de Ouderen doet hier niet aan mee.’

Dus ik hoop dat Koen Dreesman, die op mij bij het Cultuurdebat in Underground als een oprechte man overkwam, tot inkeer komt. Dat verdienen de 754 ouderen die op hem hebben gestemd ook.

 

n.b. Inmiddels hebben beide partijen bekend gemaakt nauw te gaan samenwerken, maar het Forum voor de Ouderen zal niet opgaan in Leefbaar Lelystad.