Wereldster Joan Osborne treedt op in Lelystad

Lelystad - Het blijft nog steeds een beetje wennen dat je wereldsterren van formaat, van vroeger en nu, gewoon in een zaaltje in Lelystad kunt zien.

Nadat eerder deze maand 10cc Lelystad aandeed, is het zaterdag de beurt aan Joan Osborne. De Amerikaanse zangeres heeft onlangs een plaat uitgebracht met Bob Dylan-covers.

'One of Us'

Osborne is een wereldster, toch zullen veel mensen niet direct aanslaan op haar naam. Laat je echter haar doorbraak-hit ‘One of Us’ horen uit 1995, dan weet iedereen over wie het gaat.

Osborne brak door in een tijd dat stoere vrouwen de rockmuziek domineerden, met als grootste voorvechter Alanis Morissette. Osborne schaarde zich met haar eerste studio-album voor een major label ‘Relish’ moeiteloos in dat rijtje, maar er was een verschil: ze had al een aardig leven in de muziek achter de rug. Ze was ook al wat ouder ten tijde van haar doorbraak.

Roots-rock

‘One of Us’ bevatte gedreven rockmuziek, op Amerikaanse leest geschoeid, met veel bluegrass en andere typisch Amerikaanse invloeden. Osborne’s wat rauwe, ongepolijste stem paste daar goed bij. Roots-rock, zoals die alleen maar in Amerika kan worden gemaakt.

Dat bleek ook op het na haar doorbraak-plaat uitgebrachte ‘Early Recordings’, met live-opnames van een eerdere plaat die ze uitbracht toen ze nog niet bij Mercury Records zat. Luister naar haar interpretatie van ‘Son of a Preacher Man’ en je denkt toch dat de geest van Janis Joplin in haar is gevaren.

Fraai oeuvre

Osborne werkte na ‘Relish’ gestaag aan een fraai oeuvre, met afwisselend albums met eigen composities en albums met covers. In Europa deden die albums minder. Het is de tragiek van de roots-rocker uit Amerika: in eigen land kan hij of zij tot in lengte van dagen optreden, tourend langs kleine en middelgrote zaaltjes. In Nederland is de markt kleiner. Net zo goed als veel Nederlandse bands in Amerika waarschijnlijk prima van de muziek zouden kunnen rondkomen, maar in Nederland voortdurend moeten sabbelen. ‘God straft wie rocker in Holland wil zijn’ zong Jan Rot al ooit.

Live tot zijn recht

Toch loont het de moeite zaterdag naar Underground te gaan. Niet alleen heb je de kans een grote ster live in ons eigen Lelystad te aanschouwen, en ook niet alleen omdat ook de laatste plaat van Joan Osborne een prachtig album is, waarbij ze de nummers van Bob Dylan volledig naar haar eigen hand zet. Ook, misschien nog wel de belangrijkste reden, omdat Osborne een stem heeft die alleen maar mooier wordt met de jaren. Hoe meer getekend door het leven en de whisky, hoe beter. Een stem bovendien die je live moet horen.

www.undergroundlelystad.nl