Analyse: nieuwe politieke periode breekt aan in Dronten

Dronten - Het CDA is niet meer de grootste partij in de gemeenteraad van Dronten. Maar van een afstraffing door de kiezer, na de bestuurlijke crisis in oktober waarbij twee CDA-wethouders opstapten, is geen sprake.

Het verlies kan net zo goed worden toegeschreven aan het noodgedwongen stoppen van Hans Engelvaart. Desondanks dient zich voor de Dronter politiek een nieuwe periode aan.

Wat gaat er gebeuren? Een analyse.

VVD leidt

De nieuwe politieke situatie is dat de VVD de grootste partij is in de gemeenteraad met zeven zetels, maar het CDA volgt daar dicht op met zes zetels. Voor de oude coalitie, voor die klapte in oktober, zou de huidige verkiezingsuitslag een opsteker zijn: hadden het CDA, VVD en Leefbaar Dronten voor de verkiezingen gezamenlijk vijftien zetels, nu zijn dat er zeventien.

Geen VVD, CDA en LD

Maar het zal niemand die de laatste maanden de politiek heeft gevolgd verbazen dat ik denk dat een nieuwe, derde periode van een coalitie tussen VVD, CDA en Leefbaar Dronten er niet in zit. Er zijn teveel harde woorden gevallen na het opstappen van de twee wethouders, harde woorden waarvoor ook geen excuses zijn aangeboden of waarvan woorden zijn teruggenomen.

Als deze drie nu, na alles wat er gebeurd is, toch weer met elkaar in bed kruipen, zou dat volstrekt ongeloofwaardig zijn. Niet zozeer naar de kiezer, want die heeft de oude coalitie dus een zelfs nog grotere meerderheid gegeven, maar wel voor de twee wethouders Ton van Amerongen (VVD) en Peter van Bergen (Leefbaar Dronten), die wel degelijk voelden dat hen onrecht is aangedaan door het vertrek van de twee CDA-wethouders en de manier waarop dat is gegaan. Het zou ook een klap in het gezicht zijn van de rest van de gemeenteraad, die zich na de crisis loyaal opstelde achter de twee overgebleven wethouders.

Andere partner

Dat laatste maakt ook dat niets een terugkeer van Van Amerongen en Van Bergen in de weg staat. Bovendien: de liefde tussen de VVD en Leefbaar Dronten zit diep. Dus moeten zij op zoek naar een nieuwe partner(s).

De meest logische keuze zal in eerste instantie ChristenUnie zijn. Die partij is standvastig en loyaal. Met de drie zetels van ChristenUnie heb je een minieme meerderheid in de gemeenteraad. Dat kan ook met GroenLinks, maar de verschillen tussen VVD en Leefbaar Dronten enerzijds en GroenLinks anderzijds zijn groter.

Mijn eerste gedachte was dat er dan wellicht, om een iets stevigere meerderheid te hebben, nog een vierde partij bij wordt gezocht. Dan zou de meest logische keuze D66 zijn.

Nieuwe toekomst

Maar misschien is die meerderheid van één zetel juist wel tekenend voor de nieuwe politieke toekomst van Dronten. Een toekomst waarbij de oppositie niet meer het gevoel heeft dat alles al besloten is en dat de collegepartijen één blok vormen, maar een toekomst waarin de oppositie actief wordt betrokken bij het beleid en de besluitvorming en er voor verschillende onderwerpen verschillende meerderheden worden gezocht.

Ik weet het, ik ben een optimist, ik zie dingen liever van de zonnige kant. Maar ik geloof echt dat hier een kans ligt voor de politiek in Dronten. Een kans om af te rekenen met het verleden. Een kans voor het CDA om af te komen van de reputatie arrogant te zijn.

Open akkoord

Kortom: een nieuwe coalitie van VVD, Leefbaar Dronten en ChristenUnie is een kans voor de hele politiek. En dan kijk ik niet zozeer naar de overeenkomsten en de verschillen in de partijprogramma’s, want je kunt in zo’n coalitie ook afspreken elkaar vrij te laten op bepaalde onderwerpen en het elkaar te gunnen daar een afwijkend standpunt in te hebben. Niet alles hoeft dichtgetimmerd te worden in een allesomvattend akkoord.

Hoe meer ik er over nadenk, hoe vrolijker ik word. Benieuwd hoe de h.h. politici hier zelf tegenaan kijken.