Teun Nijdam stopt na 20 jaar raad Noordoostpolder

Emmeloord - De 69-jarige Teun Nijdam neemt na twintig actieve jaren in de gemeenteraad van Noordoostpolder afscheid van de politieke arena in de polder.

Al met al is hij al 24 jaar politiek actief, want voor zijn debuut in het gemeentebestuur was hij als steunfractielid al vier jaar werkzaam binnen de PvdA. Dat was ook de partij waar hij zich de meeste jaren voor inzette. Hij wilde vier jaar geleden al een punt zetten achter de politiek, maar de PvvP benaderde hem om die partij te leiden, vanwege een onverwacht vertrek van de lijsttrekker.

Eenmansfractie

‘Ik heb daar ja op gezegd, maar nog voordat ik de PvdA ingelicht had, stond het op Omroep Flevoland. De PvdA was niet blij.’ Nijdam diende de raadstijd uit tot de verkiezingen in 2014 als eenmansfractie Fractie Nijdam. Bij de verkiezingen kreeg de oud-postbode voldoende stemmen om voor de PvvP nog een staart aan de lange politieke carrière te breien.

Dat het lijsttrekker Helga Wiedijk niet gelukt is om de partij in de raad te houden bij de jongste verkiezingen vindt hij jammer. ‘Ik had het graag anders gezien. Er was nu wel budget voor de campagne, maar wellicht was de partij toch te weinig zichtbaar. Het partijprogramma was erg laat en het duurde lang voordat de lijsttrekker zich presenteerde’, zoekt Nijdam naar oorzaken voor het verdwijnen van de PvvP van het politieke toneel in Noordoostpolder.

Centrumplannen

Nijdam mag dan morgen afscheid nemen van de politiek, hij zal bij de raadsvergaderingen beslist terugkeren op de publieke tribune. ‘Het hangt natuurlijk af van de agenda, maar ik blijf het allemaal wel vanaf de zijlijn volgen.’ Wat de agendapunten betreft was de invulling van het centrum twee decennia lang de rode draad, stelt Nijdam. ‘Dat hangt me onderhand ook wel de keel uit hoor. Het heeft wat geld gekost allemaal en wat is er in al die tijd gebeurd?’, vraagt hij zich af.

‘Nu ligt er een plan met mooie tekeningen, maar voor alle deelplannen, zoals het horecapaviljoen op De Deel om iets te noemen, moeten de bestemmingen nog wel gewijzigd worden. Ik zie de bui al hangen. Daar komt beslist weerstand tegen. De plaatjes zijn mooi, maar de uitvoering is punt 2. We zullen het zien. Als het allemaal slaagt kan het wel mooi worden hoor’, besluit Nijdam.