Definitieve uitslag Dronten: winst VVD en Leefbaar Dronten, verlies CDA, D66 en PvdA

Dronten - Burgemeester Aat de Jonge tekende vrijdagochtend het proces verbaal, waarmee de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Dronten definitief is: winst voor VVD en Leefbaar Dronten. Verlies voor CDA, D66 en PvdA.

Het opkomstpercentage in Dronten was 55,9 procent. Dit ligt net iets boven het landelijke gemiddelde, dat ongeveer 55 procent bedraagt. Het opkomstpercentage was lager dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2014, toen was dit 56,8 procent.

VVD grootste partij

De VVD is de grootste partij geworden en gaat van 4 naar 7 zetels. Dat is inclusief twee van de vier te verdelen restzetels. Leefbaar Dronten wint één (rest)zetel. Het CDA, verliest 25 procent en gaat van 8 naar 6 zetels, waarvan één restzetel. D66 en PvdA verliezen beiden 1 zetel. Jezus Leeft heeft de kiesdrempel niet gehaald.

[De tekst gaat verder na de afbeelding]

 

Voorkeursstemmen

Met de telling van voorkeurstemmen hebben drie verschuivingen van personen plaatsgevonden ten opzichte van de kieslijsten. Bij het CDA is Wilfried Groot Koerkamp met voorkeurstemmen gekozen, bij Leefbaar Dronten is Chantal Sijtsma-van Nieuwkerk en bij de SP Sjoukje Leeuw.

Referendum

Dronten stemde, met 8.545 stemmen, voor de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, de zogenaamde 'sleepwet'. Tegenstanders hebben met 7.495 stemmen het vakje van hun standpunt ingekleurd. 600 kiezers stemden blanco.

Kijk hier voor het proces verbaal en de uitslagen op persoonsniveau.