Ruim twintig bewoners AZC Dronten aan de slag bij It's Kringloop

Dronten - In twee jaar tijd hebben al meer dan twintig bewoners van AZC Dronten een werkplek gevonden bij It's Kringloop. 'Fantastisch om te zien dat deze mensen na een onzekere periode verder groeien en hun talenten ontwikkelen', aldus mede-eigenaar Lieke de Lange.

It’s Kringloop heeft sinds 2016 niet alleen een kringloopfunctie, maar biedt ook hulp aan mensen die sociaal of financieel in de knel zitten. De intensieve samenwerking met het AZC Dronten heeft ertoe geleid dat bewoners van het AZC middels vrijwilligerswerk de taal leren en een sociaal netwerk opbouwen.

Laagdrempelig instappen

Iedere dag gaan vier vrijwilligers van het AZC Dronten aan de slag in de kringloopwinkel. 'De meeste vrijwilligers beginnen bij ons achterin de winkel', vertelt Lieke de Lange. 'Dat betekent dat ze spullen aannemen en sorteren en meegaan met de bus om spullen op te halen. Hierdoor kunnen ze laagdrempelig instappen in het vrijwilligerswerk en speelt de taalbarrière niet zozeer een rol. Vervolgens groeien ze door naar functies waarbij klantcontact een steeds belangrijkere rol speelt'.

Vrijwilligerswerk als opstap naar betaald werk

Tijmen Pap, programmabegeleider activering bij het AZC Dronten, probeert bewoners van het AZC zo snel mogelijk aan een vrijwilligersbaan te helpen. 'Door mensen naar een vrijwilligersfunctie te loodsen, wordt de kans uiteindelijk op een betaalde baan vergroot', vertelt Tijmen. 'Het werk bij It’s Kringloop is veelzijdig en daarmee leren mensen de taal, vergroten zij hun netwerk, leren de Nederlandse cultuur en vergroten zij het gevoel van eigenwaarde'.

Inzet vrijwilligers bij evenementen

Naast de samenwerking met It’s Kringloop is de samenwerkingen tussen het OFW en De Meerpaal Welzijn intensief. 'Dat levert een steeds groter aanbod op voor vrijwilligersfuncties. Naast structurele werkzaamheden werken we nu bijvoorbeeld ook mee aan evenementen als Koningsdag, Kerst in Oud Kampen en de Week van Respect', aldus Tijmen. 'We willen niet alleen dat de bewoners van het AZC Nederland leren kennen, maar vinden het ook erg belangrijk dat Nederland ziet wat deze mensen te bieden hebben'.

Bijzondere samenwerking

Lieke vindt het prachtig hoe de collega’s van It’s Kringloop onderling met elkaar omgaan. 'Het team dat werkt bij de kringloop is gewend aan doorstroom van vrijwilligers en staat erg open voor nieuwe bewoners van het AZC. Het is mooi om te zien dat kleur, geloof en achtergrond volledig verdwijnen in deze bijzondere samenwerkingen'.