Stationsplein
Door Kees Bakker

Spannend

Dronten - Als de verkiezingen in Dronten ergens over gaan, is het wel of het CDA de grootste partij wordt of niet. Zeker nu de VVD en Leefbaar Dronten al hebben laten weten bij Omroep Flevoland niet zomaar weer met het CDA in zee te zullen gaan.

Het CDA is traditioneel de grootste partij in Dronten en maakt al decennia lang deel uit van het bestuur. Dat het CDA nu sinds een aantal maanden niet in het college van burgemeester en wethouders  vertegenwoordigd is, is een unicum.

VVD-wethouder Ton van Amerongen liet maandag bij Omroep Flevoland weten niet zomaar weer met het CDA in een college te willen gaan zitten. Bij het opstappen van de twee CDA-wethouders in oktober zijn stevige verwijten gemaakt richting de burgemeester en de andere wethouders. De pijn daarvan zit diep, zeker omdat het CDA daar nooit afstand van heeft willen nemen. Ook Leefbaar Dronten stelt dat er veel is gebeurd en dat er de afgelopen vier jaar sprake was van een moeizame relatie met het CDA. Bovendien stelt fractievoorzitter Jan Ammerlaan van Leefbaar Dronten dat er, sinds het vertrek van het CDA uit het college, prima samen te werken viel met D66, ChristenUnie, GroenLinks en PvdA.

In de huidige verhoudingen is het CDA veruit de grootste partij in de gemeenteraad met acht zetels. En de vraag is wat het effect zal zijn van de recente perikelen. De vraag is ook wat het effect zal zijn nu het CDA niet meer over stemmenkanon Hans Engelvaart beschikt.

Als het CDA echter wel weer ‘gewoon’ de grootste wordt, mag men traditioneel het bal van de collegeonderhandelingen openen. Maar dan moeten er wel, om maar even in deze beeldspraak te blijven, partners zijn die met het CDA willen dansen. Het maakt deze verkiezingen in Dronten spannender dan ooit. En ach, da’s ook wel weer eens leuk.