Startsein voor bouw Respijthuis Lelystad

Lelystad - Wethouder Janneke Sparreboom gaf vrijdagmorgen op Buytenplaats Suydersee het startsein voor de bouw van Respijthuis Lelystad.

Hier kunnen vanaf begin mei mensen met een chronische ziekte en/of beperking verblijven waardoor mantelzorgers weer ruimte en tijd voor zichzelf krijgen.

Langer en beter voor dierbaren zorgen 

‘Dit levert energie op waardoor ze langer en beter voor hun dierbaren kunnen zorgen’, zegt voorzitter Albert Kok. ‘Doordat ouderen en chronisch zieken langer thuis blijven wonen spelen mantelzorgers een belangrijke rol in de zorg voor hun naasten. Een groot deel van deze mantelzorgers is overbelast of dreigt overbelast te raken.’

Mantelzorger heeft even tijd voor zichzelf

In het respijthuis, ook wel logeerhuis genoemd, kunnen mensen vanaf 18 jaar verblijven, terwijl hun mantelzorger een weekendje weg gaat, een paar weken tot rust komt op vakantie of zelf in een ziekenhuis verblijft. Respijthuis Lelystad wordt gerund door twee coördinatoren. De zorg blijft in handen van eigen thuiszorgteam en vrijwilligers zorgen voor gezelligheid en passende activiteiten.

Vier appartementen

‘Als de bouw klaar is beschikken we over vier appartementen met ieder een eigen badkamer. Er is een gezamenlijke woonkamer en alle appartementen beschikken over een klein terras. De sfeer is huiselijk. We willen dat onze gasten zich hier thuis voelen en een mooie tijd hebben’, vertelt coördinator en mede-initiatiefnemer Rita Borgijink.

[De tekst gaat verder na de foto]

 

Wethouder Janneke Sparreboom: ‘Respijthuis Lelystad is een prachtig initiatief op een mooie plek. Dankzij dit logeerhuis kunnen mantelzorgers hun accu weer opladen. Je kiest er niet voor om mantelzorger te worden, maar dit overkomt je. En soms is dit zwaar. Daarom vinden we het als gemeente belangrijk om initiatieven zoals deze te ondersteunen.’

Buytenplaats Suydersee is een bosrijke camping, met een kleine dierenweide en op loopafstand van het Stadspark, zwembad de Koploper en ’t Lelycentre. ‘Er zijn dus genoeg mogelijkheden voor een wandeling, een gezellig kopje koffie of andere activiteiten in de buurt’, legt ze uit.

Subsidie en sponsors

Gasten betalen 42,50 euro per nacht. Dit is inclusief eten en drinken. Mensen die een aanvullende verzekering hebben, kunnen gratis gebruik van het logeerhuis maken. Respijthuis Lelystad krijgt subsidie van de gemeente en wordt financieel ondersteund door sponsors. 

Werving vrijwilligers

Op dit moment is de stichting druk bezig met het werven van vrijwilligers, die ervoor zorgen dat gasten een prettig en ontspannen verblijf hebben. ‘We zijn op zoek naar mensen die ervoor willen zorgen dat de kamers netjes zijn, willen koken, de tuin helpen onderhouden en het leuk vinden om activiteiten met gasten te ondernemen en mensen een vakantiegevoel te geven.’ Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via: r.borgijink@respijthuislelystad.nl.

Kijk voor meer informatie op de website van Respijthuis Lelystad