Hogere straf voor doodslag op Nathalie van Poelgeest

Lelystad – Het gerechtshof in Leeuwarden heeft een 49-jarige man uit Lelystad veroordeeld tot negen jaar cel wegens het doden van Nathalie van Poelgeest in 2012. Een opvallende uitspraak, want het Openbaar Ministerie had twee weken geleden 32 maanden cel geëist.

Steeds gezwegen

Het lichaam van de 41-jarige Nathalie van Poelgeest werd op maandag 14 mei gevonden in het appartement van haar moeder aan de Neringweg. Ze bleek door een kogel om het leven te zijn gekomen. Een wapen werd niet gevonden en het appartement was van binnenuit afgesloten.

Na enige tijd werd haar ex-vriend als verdachte aangehouden. Hij bleek ten tijde van het overlijden van de vrouw bij haar te zijn geweest. Volgens een eerste verklaring hadden de twee daarbij met een wapen gespeeld en was dat per ongeluk afgegaan. De man hield daarna tijdens het onderzoek de kaken stijf op elkaar en beriep zich op zijn zwijgrecht.

Zelfmoordverhaal

In 2013 werd hij vrijgesproken van doodslag, na een eis van 12 jaar cel. De rechtbank oordeelde dat niet bewezen kon worden dat de man geschoten had. Het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep.

Twee weken geleden diende dat hoger beroep bij het gerechtshof in Leeuwarden. Daar kwam de verdachte opeens op de proppen met het verhaal dat Van Poelgeest zelfmoord zou hebben gepleegd en dat hij nog geprobeerd zou hebben het wapen van haar af te pakken. Ze zou zelfmoord hebben gepleegd omdat hij de relatie met haar wilde verbreken. Daarna raakte hij zo in paniek dat hij het wapen en een fles drank die hij die avond had meegenomen meenam, omdat daar zijn vingerafdrukken op stonden, en vluchtte, terwijl Van Poelgeest op dat moment nog leefde en stervende was. Hij waarschuwde de hulpdiensten niet.

Hogere straf

Het gerechtshof verwijst dit verhaal naar de prullenbak. De baan van de kogel wijst niet op zelfmoord. Nathalie zou bovendien met links hebben geschoten, terwijl ze rechtshandig was. Ook heeft de man daags na het doden van Nathalie van Poelgeest tegen zijn stiefmoeder gezegd “Ik heb iets verschrikkelijks gedaan, het was een ongeluk, Nathalie is dood”.

Het gerechtshof oordeelt dat de manNathalie van Poelgeest gewelddadig om het leven heeft gebracht. Het hof gaat daarbij uit van doodslag, niet van moord. Men vordert dat de Lelystedeling in hechtenis wordt genomen om zijn straf uit te zitten.