NS laat oog op Lelystad vallen voor nieuw onderhoudscentrum

Lelystad – De NS wil een nieuw onderhoudscentrum voor treinen realiseren in Lelystad. Men doet een studie daarnaar. Eind dit jaar moet duidelijk worden of het onderhoudscentrum er komt.

Flinke investering

Lelystad was samen met Roosendaal en Lage Zwaluwe in de race als vestigingsplaats, maar de laatste twee zijn afgevallen.  Het onderhoudscentrum vergt een investering van grofweg 75 tot 100 miljoen euro en er komen zo’n 150 tot 200 mensen te werken. De beoogde locatie is bij het huidige opstalterrein van de NS langs de Houtribweg.

Goede optie

‘Het zal niemand ontgaan zijn dat het aantal treinreizigers groeit. De NS investeert dan ook flink in nieuwe treinen. In totaal komen er 250 nieuwe treinen bij. Die moeten natuurlijk ook onderhouden worden. Daarnaast zijn er ook treinen die gemoderniseerd worden,’ legt NS-regiodirecteur Irma Winkenius uit.

De NS heeft nu vier grote werkplaatsen, in Amsterdam, Leidschendam, Maastricht en Onnen. ‘Maar dat is te weinig. We zoeken een extra locatie en Lelystad lijkt daarvoor een goede optie.’

Nieuwe werkgelegenheid

Volgens Winkenius is het specifiek werk dat daar verricht wordt. ‘Er zal dan ook sprake zijn van werknemers die meeverhuizen van een werkplaats elders hierheen, al was het maar om nieuw personeel op te leiden.’ Maar er zal ook sprake zijn van nieuwe werkgelegenheid.

Logistieke hotspot

Wethouder Jop Fackeldey is blij met de interesse van de NS. ‘We hebben lang geleden al het bericht ontvangen dat de NS op zoek was naar een nieuwe locatie voor een werkplaats. We hebben daar toen de mogelijkheid van Lelystad neergelegd, vanwege onze centrale ligging en de ruimte die we hebben.’ De werkgelegenheid die Het onderhoudscentrum biedt, is belangrijk voor Lelystad. ‘Daarnaast kunnen werknemers die een huis zoeken hier ook daadwerkelijk een betaalbare woning vinden. Het sluit bovendien aan bij de wens van Lelystad zich te profileren als logistieke hotspot in Nederland.’

Als de studie uitwijst dat Lelystad inderdaad een goede locatie is, zal het nieuwe onderhoudscentrum uiterlijk in 2024 in gebruik worden genomen.