Project 'Van zaadje tot soep' leert Lelystadse jeugd wat gezond en duurzaam voedsel is

Lelystad - De Lelystadse jeugd van 0 tot 25 jaar leren en laten beleven wat gezond en duurzaam voedsel is. Dat is het doel van een bijzondere samenwerking tussen zes instellingen voor kinderopvang en onderwijs in de stad.

Het project ‘Van zaadje tot soep’ gaat het komende schooljaar (2018-2019) van start. Hierbij zijn betrokken: GO! Kinderopvang, IKC De Warande, Praktijkschool De Steiger, Aeres VMBO, MBO Lelystad en Windesheim Flevoland. Op donderdagmiddag 15 maart presenteren de deelnemers hun plannen in de raadszaal van het stadhuis.

Samenwerking maakt project uniek

Anna Bilker van IVN Flevoland, initiatiefnemer en coördinator van dit project: ‘Deze samenwerking maakt dit project echt uniek. De partijen hebben samen verkend waar de kansen liggen. Die bleken dwars door alle leeftijden en niveaus te lopen.’

Zaaien, oogsten, recepten bedenken, koken, verkopen en proeven: alle stappen komen in het voedselproject aan bod. Een foodtruck, die wordt onderhouden door de MBO-leerlingen, vormt hierbinnen de verbindende schakel tussen de deelnemende locaties. Het hele traject wordt op film vastgelegd. Daarbij stelt IVN Flevoland een voedselkalender samen voor alle onderwijspartijen en kinderopvang.

Food Festival

Tot slot vormt de truck het centrale verkooppunt op het Food Festival dat gepland staat in juni 2019. Hier zullen de leerlingen en studenten hun gezonde, zelfgemaakte producten verkopen, waarvoor ze zelf reclame maken en waarvan ze zelf de administratie bijhouden. 

Om nog meer te weten over de herkomst van voedsel, bezoeken de kinderen, leerlingen en scholieren bovendien de boeren die zijn aangesloten bij de Lelystadse Boer, het initiatief van zeventig boeren in een straal van ongeveer 2,5 kilometer rondom Lelystad Airport. Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor deze presentatie van de samenwerkingsplannen op 15 maart, die begint om 13.45 uur, bij IVN Flevoland, flevoland@ivn.nl.