Bas Jan van Bochove onderzoekt nieuw college voor Flevoland

Lelystad – Provinciale Staten van Flevoland heeft Bas Jan van Bochove benoemd tot informateur. Hij krijgt de taak zo snel mogelijk de mogelijkheden voor een nieuw College van Gedeputeerde Staten te onderzoeken.

Daarbij zijn er twee mogelijkheden: of de oude coalitie min de SP, dus VVD, CDA en D66, gaat verder als minderheidscollege en zoekt voor verschillende onderwerpen steun bij verschillende partijen, of VVD, CDA en D66 gaan verder met een nieuwe partner. Dat zou de combinatie van ChristenUnie en SGP kunnen zijn, dat kan ook de combinatie van PvdA en GroenLinks zijn.

Van Bochove is een oude rot in de politiek. Hij was van 1990 tot 2002 wethouder in Lelystad voor het CDA. Daarna werd hij Tweede Kamerlid voor die partij. Sinds 1 april 2014 is hij waarnemend burgemeester van Weesp.

Het oude College van Gedeputeerde Staten is nog tot 1 april actief. Anderhalve week geleden dienden de gedeputeerden Jaap Lodders (VVD), Jan Nico Appelman (CDA) en Michiel Rijsberman (D66)  hun ontslag in. Dat gebeurde nadat die drie partijen een motie van wantrouwen hadden ingediend tegen Ad Meijer, gedeputeerde van de vierde coalitiepartner de SP. Die motie werd in een tumultueuze Statenvergadering door een meerderheid weggestemd, waarna de bestuurscrisis in Flevoland compleet was.