Eis van 32 maanden voor 'dood door schuld' van Nathalie van Poelgeest

Lelystad – In hoger beroep is donderdag voor het gerechtshof in Leeuwarden 32 maanden cel geëist tegen een 49-jarige Lelystedeling. De man wordt verdacht van ‘dood door schuld’ van Nathalie van Poelgeest in mei 2012.

Lagere eis

Tegen de verdachte is in 2013 bij de eerste rechtszaak 12 jaar cel geëist. Hij werd toen vrijgesproken daarvan en alleen veroordeeld voor verboden wapenbezit. Daarvoor kreeg hij vier maanden cel, een straf die hij in voorarrest heeft uitgezeten. Dat de strafeis nu veel lager is, is omdat het OM ook niet kan bewijzen dat de verdachte Van Poelgeest om het leven heeft gebracht.

Per ongeluk

Het lichaam van de 41-jarige Nathalie van Poelgeest werd op maandag 14 mei in het appartement van haar moeder aan de Neringweg gevonden. Zij bleek om het leven te zijn gekomen door een schot in haar hoofd. Na enige tijd werd de verdachte aangehouden. De getrouwde man had een affaire met Van Poelgeest. Uit onderzoek bleek dat hij de avond waarop zij was omgekomen bij haar was.

In een verklaring gaf hij aan dat de twee met het wapen zouden hebben gespeeld, waarna dat per ongeluk afging. Daarop was hij na enige tijd de woning ontvlucht, maar pas nadat hij probeerde zijn sporen uit te wissen: het wapen nam hij mee, net als een fles drank die hij eerder die avond had meegenomen. De man verklaarde in paniek te hebben gehandeld. Hij waarschuwde de hulpdiensten niet, terwijl Van Poelgeest nog leefde. Haar doodsstrijd zou zo’n tien minuten hebben geduurd.

Nieuw zelfmoordscenario

De verdachte beriep zich bij de eerdere rechtszaak op zijn zwijgrecht. Donderdag verklaarde hij echter dat Van Poelgeest zelfmoord zou hebben gepleegd, omdat hij de relatie met haar wilde verbreken. Nadat zij zichzelf had neergeschoten, had hij naar eigen zeggen in blinde paniek de woning verlaten. Het wapen en de drank nam hij mee, omdat daar zijn vingerafdrukken op stonden.

Het Openbaar Ministerie gelooft niets van het zelfmoordverhaal. Nathalie zou daarbij met links hebben geschoten, terwijl ze rechtshandig is. De stiefmoeder van de verdachte had bovendien eerder verteld dat de man na de schietpartij bij haar was gekomen. Toen zou hij hebben gezegd dat hij had geschoten en dat het slachtoffer dit niet had verdiend. Er zijn geen aanwijzingen dat zij een wapen had, terwijl die er voor de verdachte wel zijn. Daarnaast zijn er nog andere losse eindjes in de zaak: het wapen is nooit gevonden en de woning waar Van Poelgeest werd gevonden, was van binnenuit afgesloten. De verdachte zegt echter gewoon door de voordeur te zijn weggegaan. Het OM gaat er vanuit dat de verdachte heeft geschoten, maar kan niet bewijzen dat dat opzettelijk is gebeurd.

Maximumstraf

Daarom eist men straf wegens dood door schuld, ook omdat de verdachte heeft nagelaten de huldiensten te waarschuwen toen Van Poelgeest nog leefde. De eis van 32 maanden is de maximumeis die kan gelden bij de combinatie van dood door schuld en verboden wapenbezit.

Het gerechtshof doet donderdag 15 maart uitspraak.