Coloriet Het Pluspunt geeft senioren regie over hun leven terug

Swifterbant - Coloriet Het Pluspunt in Swifterbant biedt ouderen met heugenverlies een unieke en afwisselende vorm van dagbesteding. 'Wat wilt u doen? Een taart bakken? Plantjes zaaien? Sjoelen? Dan doen we dat', zegt coördinator Wilma Damen.

‘Ons team bestaat uit heel veel vrijwilligers en dankzij hen kunnen bezoekers de activiteiten doen die zij graag willen doen.’ Daarmee onderscheidt Coloriet zich met dagcentrum het Pluspunt. ‘Hadden we maar eerder van het Pluspunt geweten’, dat krijgen we vaak te horen van familie’, steekt Wilma enthousiast van wal.

Coloriet biedt ouderen die kampen met geheugenproblemen al zestien jaar gezelligheid, structuur en regelmaat met de dagbesteding van het Pluspunt. ‘We krijgen er allemaal mee te maken, dat de grip op je leven verandert naarmate je ouder wordt. Je wereld wordt kleiner en dat maakt dat je eerder eenzaam bent’, vult coach welzijn Hinny Meijer aan.

Vereenzamen

Tel daarbij op dat iemand die kampt met geheugenproblematiek, minder snel initiatief neemt. En ondanks het netwerk van zorg (thuiszorg, tafeltje dekje en mantelzorg bijvoorbeeld) dat zelfstandig wonende ouderen tegenwoordig hebben, de kans toch groot is dat ze vereenzamen.‘Mensen met geheugenproblemen worden vaak onzeker omdat hun hoofd niet meer meewerkt. Dat maakt dat ze minder gaan ondernemen.’ Bij het Pluspunt worden ze uitgedaagd op een manier die bij hen past. ‘Als je geen spelletjesmens bent, dan hoef je hier geen spelletjes te spelen’, zegt Wilma. ‘We gaan uit van wat de mensen leuk vinden. Het gaat erom dat de activiteiten jouw welzijn vergroten. Want meer welzijn, is minder zorg.’ Hinny: ‘Het leven is van jou, dat is de slogan van Coloriet. Je mag zijn wie je bent.’

Niks moet

‘Moeten kennen we hier niet’, gaat Hinny verder. ‘Want ouderen moesten al zoveel in hun leven’, zegt Wilma. Maar bij problemen met het geheugen is het wel belangrijk om dingen te blijven ondernemen. Geheugenspelletjes, bijvoorbeeld. Ook een lekkere wandeling in de buitenlucht of bewegen op muziek vanaf de stoel. ‘Het gaat erom dat de hersenen worden geprikkeld’, leggen de twee uit.

‘Als je last hebt van stijve benen ga je naar de fysio. En als je moeite krijgt met het vasthouden van de regie van je leven, kun je bij het Pluspunt terecht’, zegt Hinny. ‘Maar de meerwaarde dat onze dagbesteding goed is voor je ziekte, wordt helaas nog niet gezien.’

Waarom activiteiten voor deze ouderen goed zijn? Doordat ze iets om handen hebben, ze krijgen weer plezier in het leven. Samen eten is een stuk gezelliger dan alleen en daardoor eten ze meer en beter. Ze zijn minder eenzaam en vaak kunnen ze met minder medicatie toe, leggen de twee zorgmedewerkers uit.

Humor is heel belangrijk

Ouderen vinden hier een ritme, structuur, houvast. Ze doen leuke dingen. ‘Humor is heel belangrijk. We lachen veel’, zegt Wilma. Ouderen die aan geheugenverlies lijden en een beschikking van de WMO hebben, kunnen op doordeweekse dagen terecht bij het Pluspunt. Ze worden ’s ochtends met de taxi gebracht en strijken neer in de huiskamer. In een fauteuil, waar ze een boek of tijdschrift kunnen lezen of aan tafel voor een spelletje of andere activiteit.

Lekkere fauteuils

De huiskamer is gezellig ingericht, met een wand vol oude foto’s en spulletjes zoals een waswringer en wasstamper, oude blikken en servies. Hinny: ‘Dat helpt mensen om vertrouwd te zijn.’ Wilma: ‘Wij zorgen voor de medicatie, helpen bij het naar het toilet gaan, zorgen ervoor dat ze genoeg vocht en voedsel binnenkrijgen en ze kunnen hier tussen de middag rusten. In een van die lekkere fauteuils, onder een dekentje.’

Wilma en Hinny houden de senioren ondertussen goed in de gaten, samen met de vrijwilligers en een stagiaire. ‘Zij horen echt bij het team. Door hen kunnen we al die leuke activiteiten met de mensen doen. Ja, we zijn ze heel dankbaar.’

Dankzij het Pluspunt kunnen ouderen met geheugenproblematiek uiteindelijk langer thuis blijven wonen. ‘Het station van uit huis plaatsen kunnen we zo nog even uitstellen’, zegt Hinny.

Mantelzorger ontlasten

‘En de mantelzorger wordt even ontlast, maar niet vergeten. Wij zijn er voor tips, advies en bieden een luisterend oor’, zegt Wilma. ‘We overleggen veel met de mantelzorger en familie, als we bepaalde zaken signaleren. Onze zorg houdt niet op bij de voordeur.’

‘Ook hebben we een signalerende functie en een groot netwerk waar we op terug kunnen vallen voor zowel de oudere die bij ons komt, als zijn omgeving’, besluit Hinny.

Coloriet Het Pluspunt is te vinden aan het Heraldiek 2A in Swifterbant. Telefoon: 0321-323428. Of kijk op de website van Coloriet.