Flevonice 'trots' op ijs in warme winter

Biddinghuizen - Flevonice heeft ijs op de één na warmste winter ooit. Dat maakt trots, zegt directeur Maarten van der Ven van de ijsbaan in Biddinghuizen. De ijsbaan is dit seizoen nog open tot en met zondag 4 maart.

Het lustrumjaar is een bijzonder jaar voor Flevonice, de grootste buitenijsbaan van Nederland. De ijsbaan van Flevonice is in de buitenlucht en heeft doorlopend te maken met het veranderlijke weer deze winter. De hoge temperaturen en de harde wind tijdens onder anderen de zware westerstorm maken het een uitdaging om mooi schaatsijs te maken en te behouden. Het is elke dag hard werken om een mooie ijsbaan te creëren in de polder.

‘Op de warmste winterdag hadden wij ijs om op te schaatsen. Wij hebben wel eens mooier ijs gehad maar er lag ijs en daar zijn we trots op,’ aldus Van der Ven.

IJsmeesters hebben hard gewerkt

Flevonice is uniek omdat er nergens anders in de wereld zo'n lange kunstijsbaan ligt. Het ijs op de drie kilometer schaatsbaan wordt gekoeld door zestien koelmachines die koelvloeistof op vijftien graden Celcius onder nul door het systeem pompen. ‘De ijsmeesters hebben dit jaar hard gewerkt om een ijslaag van bijna vijftien centimeter dik te maken.

Een moeilijk jaar om mooi ijs te maken

De langste kunstijsbaan in de natuur is dit winterseizoen nog open tot en met zondag 4 maart. Het was een moeilijk jaar om mooi ijs te maken, zegt Van der Ven. Hij is trots op zijn team dat het mogelijk heeft gemaakt om een echt Hollandse winter te beleven. ‘Dit jaar gaan we investeren in onze ijsbanen om volgend jaar weer mooi ijs te kunnen hebben. Als alles volgens planning gaat en de weergoden ons goed gezind zijn, kan er in december weer optimaal geschaatst worden.

Flevonice faciliteert de sportieve recreanten, het bedrijfsleven alsmede serieuze sporters in de zomer en winter met een breed activiteitenaanbod, evenemententerrein en horecafaciliteiten. Er zijn veel verschillende activiteiten zoals de drie, zes en negen kilometer lange obstacle run met verschillende modderobstakels, driftkarten, wakeboarden en een waterstormbaan. ‘Een uniek sport- en funpark,’ besluit Van der Veen.

Kijk voor meer informatie op de website van Flevonice.