Stationsplein
Door Kees Bakker

Oud zeer

Dronten - Het is donderdag de laatste commissievergadering van de huidige gemeenteraad voor de verkiezingen en er staan twee onderwerpen op de agenda die het CDA betreffen.

Ten eerste is de brief waarin het CDA haar lidmaatschap aan het presidium opzegt geagendeerd, ten tweede de uitkomsten van het medewerkerstevredenheidonderzoek dat onder de ambtenaren op het gemeentehuis is gehouden.

Beide brieven zijn niet geagendeerd oor het CDA, maar door de PvdA. Dat is geen toeval: de PvdA was de vorige raadsvergadering ook al fel op het CDA, toen die partij vragen stelde over het verlaten van de Alderstafel en  de aanwezigheid van Paul Vermast bij een gesprek daarover op het ministerie.

Elke opmerking van het CDA die zelfs maar een zweem van kritiek in zich zou kunnen hebben, wordt door de PvdA fel bevraagd. Wat bedoelt u daarmee? Wat insinueert u? Het is de nieuwe politieke werkelijkheid, waarbij het CDA weliswaar nog steeds de grootste partij in de gemeenteraad is, maar tegelijkertijd in de minderheid is. Er zit veel onvrede tegenover de partij die al sinds decennia aan de macht is in Dronten, en nu dat niet meer zo is, zal men dat weten ook.

Het werpt een schaduw vooruit, want de meest interessante vraag met de verkiezingen op het oog is: wie wordt de grootste in Dronten? Als dat toch weer het CDA is, moeten de andere partijen wel heel creatief worden om die partij buiten te sluiten.