Luisterlijn Sensoor opent locatie in Lelystad

Lelystad - Luisterlijn Sensoor opent op 1 februari een locatie in Lelystad. De opening vindt plaats in een glazen telefoonhuis op het Stadhuisplein.

Met dank aan ruim 1000 vrijwilligers in het hele land worden er jaarlijks ruim 280.000 gesprekken gevoerd per telefoon, chat en e-mail. Tot nog toe was er geen Sensoorlocatie in Flevoland, maar daar komt per 1 februari verandering in.

Zonder oordeel luisteren

Luisterlijn Sensoor Lelystad krijgt als nieuwe locatie een bijzondere positie. Er ontstaat namelijk ruimte om nieuwe manieren te vinden om mensen een vertrouwelijk gesprek te bieden. Sanne is als een van de eerste Lelystadse vrijwilligsters actief aan de telefoon. ‘Het is belangrijk dat ik met een open houding, zonder oordeel, naar iemand luister. Het verhaal van diegene die belt of chat staat centraal. Ik denk mee en laat iemand zijn zorgen, pijn en verdriet uiten. Dat geeft diegene rust en vertrouwen.’

Vrijwilligers nodig

Om mensen dag en nacht een luisterend oor te kunnen bieden, zijn er vrijwilligers nodig. Mensen die de professionele luistertraining van de luisterlijn willen volgen om daarna zelf op een goede manier te kunnen luisteren naar mensen die over hun problemen, zorgen, pijn en verdriet willen praten. Want dat helpt mensen verder.

De pioniers van de locatie zijn al flink bezig om vrijwilligers te werven. Tijdens de campagne begin januari in de FlevoPost zijn er al 30 mensen geworven die een training willen volgen. Hoewel dit een goed begin is, zijn er meer mensen nodig.

Daarnaast is luisterlijn Sensoor Flevoland ook specifiek op zoek naar mensen die een luisterend oor in de nacht willen bieden. Sanne: ‘De nacht maakt het werk bijzonder, dan komen prachtige verhalen naar boven. Ik had laatst ’s nachts een vrouw aan de telefoon die eenzaam was en piekerde over haar ziekte. Na ons gesprek was ze een stuk rustiger en kon ze gaan slapen. Het is mooi om iets voor iemand te kunnen betekenen.’

Glazen Telefoonhuis

Op 1 februari wordt Luisterlijn Sensoor Flevoland officieel geopend in Lelystad met een glazen telefoonhuis. Wethouder Janneke Sparreboom verricht de opening.

Van 1 tot en met 7 februari kunnen bezoekers op het Stadhuisplein een luisterend oor vinden op de luisterbank en kennismaken met Luisterlijn Sensoor Flevoland. In het glazen telefoonhuis vinden daarnaast diverse activiteiten plaats zoals een kennismakingslezing en voorbeeldgesprekken tussen vrijwilligers en trainers.

www.sensoor.nl/aanmelden