Dronten wil integratie statushouders verbeteren

Dronten - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dronten heeft een plan aangenomen om de integratie van statushouders (vluchtelingen met een tijdelijke verblijfsvergunning) in de gemeente te verbeteren.

Het plan is tot stand gekomen samen met betrokken organisaties, zoals Vluchtelingenwerk, OFW, GGD, De Meerpaal, MDF, onderwijsinstellingen en de FlevoMeer Bibliotheek. Natuurlijk zijn ook (oud-)statushouders betrokken. Statushouders zijn vluchtelingen die in Dronten zijn komen wonen en dus een tijdelijke verblijfsvergunning hebben.

Thema’s voor verbetering

In het plan worden thema’s belicht die kunnen helpen de integratie te verbeteren. Dit zijn taal, gezondheid, onderwijs en werk en maatschappelijke integratie en participatie. De thema’s zijn gebaseerd op input van betrokken organisaties en gesprekken met statushouders.

'Integratie is een heel belangrijk onderwerp. Het is het proces van je ergens thuis gaan voelen en een onderdeel te worden van de samenleving. We vinden daarom belangrijk om hier aandacht voor te hebben. Denk aan extra aandacht voor taalontwikkeling en integratie in de wijk', legt wethouder Peter van Bergen uit. Daarnaast leren organisaties door de bijeenkomsten elkaar beter kennen, waardoor het aanbod beter op elkaar wordt afgestemd.

Aan de slag

De betrokken organisaties, statushouders en de gemeente gaan nu samen aan de slag met de uitvoering van het plan. Denk bijvoorbeeld aan het opzetten van een maatjesproject, het organiseren van betekenisvol contact tussen statushouders en andere Drontenaren, extra taallessen voor bepaalde groepen of extra voorlichting.