Het Flevolands Archief maakt van computers een vitrinekast

Lelystad - Het Flevolands Archief is binnenkort niet alleen op locatie in Lelystad te bezoeken, maar ook vanuit de huiskamer. Wie zich wil verdiepen in de geschiedenis van Flevoland, hoeft dus binnenkort de deur niet meer uit.

Beschikbaar via de website

Oude tekeningen, foto’s, kranten, boeken en archieven worden komende periode beschikbaar gesteld via de website van Het Flevolands Archief. Uiteindelijk hoopt het archief al het materiaal digitaal te kunnen publiceren. Mits de gegevens niet auteursrechtelijk zijn beschermd of geheimgehouden moeten worden.

Opsplitsing

Het Flevolands Archief, dat onlangs is geopend, komt voort uit de opsplitsing van Nieuw Land Erfgoedcentrum. Vorig jaar besloot de provincie om 10 miljoen euro te investeren in Erfgoedpark Batavialand. In Batavialand worden onder meer de museumtaken van Nieuw Land Erfgoed ondergebracht. Het Flevolands Archief houdt zich op zijn beurt bezig met het beheren en toegankelijk maken van overheidsarchieven. 

Het Flevolands Archief is te bezoeken van dinsdag tot en met donderdag, van 13.00 tot 17.00 uur. Via de website van Het Flevolands Archief kunnen de bezoekers de collectie al digitaal doorzoeken. Binnen de nieuwe organisatie werken Rijk en provincie Flevoland samen met de gemeenten Dronten, Lelystad, Urk en Zeewolde. Ook waterschap Zuiderzeeland is als partner bij het project betrokken. De registers van al deze organisaties zijn te bekijken bij Het Flevolands Archief. Voor de collecties van de Bataviawerf, museum Nieuw Land en de afdeling Scheepsarcheologie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed moeten bezoekers bij het nieuwe Erfgoedpark Batavialand zijn. Beide organisaties zijn in hetzelfde pand aan de Oostvaardersdijk in Lelystad gevestigd.

Samenwerking met Het Utrechts Archief

Het Utrechts Archief en Het Flevolands Archief maken deel uit van het netwerkverband van Regionaal Historische Centra. Beide organisaties werken nauw samen op het gebied van duurzame toegankelijkheid en bedrijfsvoering. Het Utrechts Archief is een van de koplopers bij de ontwikkeling van het e-Depot. De directeur van Het Utrechts Archief is tevens directeur van Het Flevolands Archief. Zo is Het Flevolands Archief in staat, ondanks de kleine omvang van de formatie, een professionele archiefdienst te worden.