Samen Eten: een avond vol Arabische gerechten en mooie gesprekken

Lelystad - Het is maandagavond 8 januari en de hal van Wijkcentrum Zuiderzee in Lelystad staat vol met mensen. Bij binnenkomst word je begroet door gezelligheid en heerlijke geuren. Vanavond vindt de negende editie van Samen Eten plaats.

Het project is in 2015 ontstaan uit de behoefte van vluchtelingen om samen te koken. 'Ze waren de magnetronmaaltijden zat en wilden weer eens lekker hun eigen gerechten klaarmaken', vertelt Annemarie Voogd-de Boer van Inner Wheel.

Het project was in het begin een groot succes, maar doordat veel vluchtelingen naar een AZC buiten Lelystad vertrokken kwam het project stil te liggen. 'Erg zonde! Dus halverwege 2016 besloten Welzijn Lelystad, de Rotary en Inner Wheel het project nieuw leven in de blazen door er een ietwat andere draai aan te geven. Zo ontstond eind 2016 Samen Eten', legt Annemarie uit.

Samen Eten bestaat uit een groep Syrische statushouders met een grote passie voor lekker koken en een groep gasten met een grote passie voor lekker eten. 'Een keer in de één à twee maanden organiseren we een Samen Eten bijeenkomst. Voor deze avond kunnen zowel leden van Inner Wheel en de Rotary, als overige geïnteresseerden zich aanmelden om voor 10 euro te komen eten. Er is ruimte voor 70 gasten en de afgelopen keren zaten we helemaal vol', vertelt Willie Goorsenberg van Welzijn Lelystad.

[De tekst gaat verder na de foto]

 

Meerdere doelen

'Het project heeft meerdere doelen; de statushouder de gelegenheid geven om voor een grote groep mensen gerechten uit hun thuisland te kunnen koken, de gasten kennis laten maken met de Arabische keuken en interactie tussen de Syrische koks, Syrische gasten en niet-Syrische gasten. Een maatschappelijk initiatief met de nadruk op gezelligheid en lekker eten', zegt Willie. `Ook geeft het de statushouders de kans om te netwerken. Uiteindelijk hopen ze natuurlijk een mooie stageplek of betaalde baan te vinden. Je weet maar nooit met wie ze hier in gesprek raken'.

Een lange dag

Voor de koks was het een lange dag. 'We stonden vanochtend al om 10.00 uur in de keuken. Je kan vast begrijpen dat het bereiden van een maaltijd voor 70 gasten behoorlijk wat tijd kost', vertelt Ziad Naddaf lachend. 'Maar nu kunnen we lekker zitten, praten en genieten van het eten', zegt hij terwijl hij een glaasje Arak met water voor mij inschenkt. 'Beide momenten vind ik leuk. Tijdens het koken hebben we heel veel lol. Het is echt niet de hele dag werken. Tijdens het eten kan ik leuke gesprekken voeren met de gasten. Ik vertel wat over mijn thuisland en mijn ervaringen in Nederland en jij vertelt mij wat over jouw leven. Naast dat dit erg gezellig is, leer ik hier ook veel van. Door zo met jou te praten krijg ik de Nederlandse taal steeds beter onder de knie. Dat is belangrijk voor mij. Uiteindelijk hoop ik ook op een leuke stageplek of baan in een keuken. Dan zou het wel mooi zijn als mijn Nederlands goed is'.

Ik praat zoveel dat mijn bord nog onaangeroerd is. Zonde! Dus ik neem een hap van een heerlijk gerecht. 'Daar moet je eigenlijk een speciale saus bij eten. Ik zal het even voor je halen', zegt Ziad.

[De tekst gaat verder na de foto]

 

'Wat een heerlijk eten'

Ondertussen raak ik ook in gesprek met een groepje juffrouwen van peuterspeelzaal Piraat. 'Eens in de zoveel tijd gaan we gezellig met zijn allen eten. Toen we op Facebook iets over dit project voorbij zagen komen besloten we hier eens een kijkje te nemen', vertelt Margriet de Graaf. 'Nou daar hebben we geen spijt van. Wat een gezelligheid en wat een heerlijk eten'.

Haar collega Edith is het helemaal met haar eens. 'Ik wist al een klein beetje wat ons te wachten stond omdat ik wel eens door de ouders van mijn leerlingen uitgenodigd wordt voor het eten. Van deze gerechten word je echt gelukkig!'

Vijf koks in de keuken

Elke tafel wordt kort bezocht door de chefkok Hazem Qwerker en zijn vrouw Yusur. 'Nou ja chefkok, ik coördineer de boel. Dat is echt wel nodig wanneer je met vijf koks in de keuken staat. Wie doet de boodschappen, wie neemt welk gerecht voor zijn of haar rekening enzovoorts. Maar het gaat altijd goed hoor. Het is vooral heel leuk om samen te doen'.

Koken vanuit het hart

Yusur beaamt dit knikkend. 'We doen dit omdat we liefde hebben voor het koken. We koken vanuit het hart. Daarom smaakt het zo goed', zegt ze grinnikend. 'Als het aan ons ligt blijven we dit voorlopig nog wel doen! Maar de groep dunt wel een beetje uit en we hebben daarom nieuwe koks nodig. We begonnen met een groep van twintig man en er zijn nu nog zo'n zes over. Dit komt doordat mensen een baan vinden en daar hun tijd en aandacht in moeten steken. Super mooi natuurlijk. Wij hopen dat uiteindelijk ook te kunnen doen, het liefst in een restaurant. Maar als het aan ons ligt staan we voorlopig ook gewoon hier nog in de keuken.'

Bent of kent u iemand die wil koken met de groep, of zou u graag eens een Samen Eten bijeenkomst bij willen wonen? Ga dan naar de website van Inner Wheel Lelystad.