Willem Vos schenkt privé-archief aan Batavialand

Lelystad - Willem Vos, de scheepsbouwmeester van de reconstructie van het VOC-schip de Batavia en oprichter van de Bataviawerf in Lelystad, heeft woensdag 10 januari zijn bijzondere privé-archief geschonken aan Batavialand.

De Bataviawerf is sinds 1 juli 2017 opgegaan in Batavialand.

Uniek project

De kiel van de Batavia werd gelegd op 4 oktober 1985. De doop en tewaterzetting vonden plaats op 7 april 1995 in de aanwezigheid van koningin Beatrix. De bouw van de Batavia groeide uit tot een ongekend experiment in historische scheepsbouw. Willem Vos is erin is geslaagd om tegelijkertijd leiding te geven aan een scheepswerf, een historisch onderzoeksproject, een toeristisch bedrijf en aan een vrijwilligersorganisatie. De Bataviawerf was en is van grote betekenis in het leven van jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Honderden jongeren hebben via de werf een stap gezet naar een reguliere baan. Willem Vos trad in 2003 af als scheepsbouwmeester van de Bataviawerf.

Bijzondere documenten

Vanaf 1985 heeft Willem Vos zijn privé-archief opgebouwd. Dit archief is op woensdag overhandigd aan Hans Maris, directeur van Batavialand. Een persoonlijk archief met bijzondere documenten en objecten. Zoals de orginele bouwtekeningen van de reconstructie van de Batavia. En het officiële plakkaat van de kiellegging van de Batavia op 4 oktober 1985.

Vertrouwen

Batavialand neemt de documenten en boeken op in de archieven en bibliotheekcollectie van Batavialand. En draagt zorg voor het in stand houden van de goede staat en het gebruik van de documenten en objecten. Onderdelen van de schenking worden in toekomstige publiekspresentaties getoond.

Dankzij de sterke band en het vertrouwen dat Willem Vos in Batavialand heeft, kunnen toekomstige generaties gebruik maken van de kennis en kunde van de scheepsbouwmeester van de Batavia.