Dronten wil zes stranden afstoten

Dronten – Te koop aangeboden: strand, met eigen parkeergelegenheid. De gemeente Dronten wil af van zes stranden. Ondernemers die er brood in zien, kunnen de stranden kopen. Anders worden ze teruggegeven aan de natuur.

Dat staat in een voorstel dat volgende week wordt besproken in de gemeenteraad. ‘De huidige kwaliteit, beheerbaarheid en betaalbaarheid van de stranden gaat achteruit’, wordt daarin geconcludeerd. ‘Er is in twintig jaar tijd veel veranderd aan de manier van recreëren. De stranden zijn niet meer up to date, er is veel van hetzelfde.’

Interesse

Het gaat onder meer om gedeeltes van het Abbertstrand, Ellerstrand, Boschbergstrand en het Harderstrand. Over die stranden is de afgelopen tijd gesproken met belanghebbenden, zoals ondernemers in en rond het gebied. Het vandalisme op en rond de stranden neemt toe en bezoekers klagen dat de kwaliteit van het strand niet in verhouding staat tot het parkeergeld dat bij bezoek moet worden neergeteld.

Een aantal ondernemers heeft interesse de stranden over te nemen. Het innen van parkeergeld zou daarbij moeten worden overgelaten aan de ondernemers, zodat zij de opbrengsten kunnen gebruiken voor onderhoud van de stranden en voorzieningen. Maar ondernemers zouden er ook voor kunnen kiezen geen parkeergeld te vragen, om zo nog meer gastvrij te zijn.

Eigen smoel

Op die manier hoopt de gemeente meer variëteit en kwaliteit te krijgen op en rond de stranden. Daarnaast stelt men de gemeenteraad voor om jaarlijks geld te reserveren voor het onderhoud van de openbare stranden. Dat  gebeurt tot nu toe nog niet.

Daarnaast wil men de openbare stranden allemaal een eigen smoel geven, door die te richten op specifieke groepen gebruikers, zoals zonaanbidders of watersporters.