Letters Lelystad Airport duiken op in Oldeberkoop

Oldeberkoop / Lelystad - Oudejaarsvereniging De Geitefok is erin geslaagd de letters, die normaal gesproken aan de omheining van Lelystad Airport hangen, te ontvreemden en mee te nemen naar het Friese Oldeberkoop.

De letters werden in de nacht van 22 op 23 december ontvreemd door de vrijgezelle mannen.

Standpunt duidelijk maken

Met deze ludieke stunt probeert De Geitefok haar standpunt duidelijk te maken in de discussie die is ontstaan naar aanleiding van de beoogde uitbreiding van Lelystad Airport. 'De uitbreiding houdt in dat Lelystad vanaf 1 april 2019 vakantievluchten van Schiphol gaat overnemen. Met deze uitbreiding komen er aanvliegroutes die veel geluidsoverlast gaan veroorzaken. Ook de gemeente Ooststellingwerf gaat hier last van krijgen', aldus voorzitter Jan-Bart Hof van De Geitefok.

Een hart onder de riem steken

De overlast die de aanvliegroutes gaan veroorzaken is niet de enige reden dat De Geitefok de grote letters, die naast elkaar meer dan 20 meter lang zijn, heeft meegenomen. 'Ondanks het verzet van verschillende actiegroepen wordt de uitbreiding er toch doorheen gedrukt. De overheid luistert niet meer naar de mening van de burgers en handelt alleen nog maar vanuit het financiële oogpunt. Met deze stunt willen wij een statement maken en de actiegroepen een hart onder de riem steken', vervolgd Jan-Bart.

Landelijk nieuws

De Geitefok is de oudste oudejaarsvereniging van het land en kwam in het verleden al regelmatig in het nieuws door de ludieke acties die het elk jaar weer opnieuw uithaalt. Enkele jaren geleden haalden de mannen uit Oldeberkoop het landelijke nieuws met de ontvreemding van de Olympische ringen van het Olympisch Stadion in Amsterdam. Ook met de ontvreemding van de metershoge bal van de KNVB uit Zeist werd de media veelvuldig gehaald. Of Lelystad Airport de stunt kan waarderen is nog niet bekend. De oudejaarsploeg zal in het nieuwe jaar contact opnemen met de luchthaven om de stunt op een nette manier af te handelen.