Kees en Grytsje brengen leven in Brouwerstraat

Blokzijl - Harm Klinkert kocht in de jaren dertig van de vorige eeuw het pand aan de Brouwerstraat 16 in Blokzijl. Hij begon er een handel in groente en fruit.

Ruim tachtig jaar later vestigt zich opnieuw een Klinkert in het familiepand. Achterkleinzoon Kees (36) en zijn vrouw Grytsje (32) openen hier komend voorjaar een bier- en delicatessenzaak. Kees hoopt in de toekomst ook zijn zelf gebrouwen bier te kunnen verkopen.
 
 
Het pand aan de Brouwerstraat 16 bestaat uit een winkelruimte en een schuur. In de schuur herinnert een wit naambord nog aan Harm Klinkert. ‘H. Klinkert Groenten en fruit’ staat er met rode letters op geschreven. Zijn achterkleinzoon Kees en zijn vrouw Grytsje hebben al een uithangbord gemaakt van hun toekomstige zaak: ‘Hier komt Klinkert Bier (Brouwerij) en delicatessen’. Ook het logo is al klaar.

Droom

Het pand kwam vrij toen de huurder, Boda-computers, begin 2017 naar Ens verhuisde. ‘Wat doen we, weer verhuren of zelf een zaak beginnen?’ zei Kees tegen zijn moeder en zus. Al gauw werd de knoop doorgehakt: Kees en Grytsje vonden het een ‘gigantisch mooi idee’ om hier net als hun (schoon)ouders een bier- en delicatessenzaak te beginnen. Maar daar blijft het niet bij. Het is de droom van Kees om ook een bierbrouwerij te starten. ‘Ik loop al tien jaar met dat idee rond.’ In zijn woning in de nieuwbouwwijk van Blokzijl begon hij al hobbymatig met het brouwen van bier.

Passie voor bier

De passie voor bier deelt Kees met zijn vader Harry, die in 2015 overleed. Harry en zijn vrouw Joke namen in de jaren zeventig de groente- en fruitwinkel van vader Cornelis Kinkert over. In de jaren negentig maakten zij van hun winkel een delicatessenzaak, waarin ze vanaf 1998 ook 150 soorten bier gingen verkopen. ‘Begin 2000 bleek het geen haalbare kaart meer om de winkel open te houden,’ vertelt Kees. In die tijd ging veel middenstand weg uit Blokzijl. De familie besloot de winkel te verhuren.

Origineel

Nadat de huurder vertrok, knapten Kees en Grytsje de voorgevel en de schuur op van het uit 1614 stammende pand. De vloer en balken zijn nog origineel. ‘Heel vroeger zat hier al een brouwerij,’ weet Kees. Volgens hem hebben in Blokzijl ooit zo’n vijf à zeven brouwerijen gezeten. Niet verwonderlijk dus dat de straat, die door het hart van het havenplaatsje loopt, Brouwerstraat heet. In een grote knipselmap bewaart Kees foto’s en krantenartikelen uit het verleden.

Waterput

Na de verbouwing willen Kees en Grytsje komend voorjaar hun bier- en delicatessenzaak openen. ‘We gaan streekproducten verkopen, zoals kaas, mosterd, worst en producten van Kaatje van de Sluis,’ vertelt Grytsje. Kees vult aan: ‘Daar komt ook bier bij, eerst lokaal bier en later hoop ik ons eigen bier te gaan verkopen.’ Zijn klanten wil hij graag het brouwproces laten zien. Zijn grote bierketel heeft hij al verhuisd naar de winkel. Voorlopig mag de Blokzijler het zelf gebrouwen bier nog niet verkopen. ‘Ik moet eerst meer kennis opdoen en een vergunning bemachtigen, een langdurig proces.’

Waterbron

Kees zou het heel mooi vinden als hij het water uit de waterbron onder het pand zou kunnen gebruiken. Voorlopig is dat nog toekomstmuziek. Het water uit deze betegelde en gewelfde waterput, die 2 meter diep en 6 meter breed is, werd in de jaren negentig goedgekeurd door het WMO. ‘Ik kan het water al wel gebruiken om het bier in te koelen, maar als bestanddeel van bier is water uit de kraan veel goedkoper. Elk jaar moet je het water 13 keer laten keuren en een eerste waterkeuring kost alleen al 6000 euro.’ 

Vanaf komend toeristenseizoen op vaste dagen open

De jonge ondernemers willen hun bier- en delicatessenzaak vanaf komend toeristenseizoen op vaste dagen openen. ‘Elke dag lukt niet,’ zegt Grytsje, ‘het is geen winkel om van te leven en ons gezin met drie kinderen draait ook door.’ Kees blijft werken als automonteur en Grytsje in de gehandicaptenzorg. Tot nu toe heeft het stel alle verbouwwerkzaamheden zelf gefinancierd. Zij staan open voor hulp en advies: ‘Mocht de gemeente of andere instanties willen inspringen om dit historische pand verder op te knappen of te helpen met het bier brouwen, dan houden we ons aanbevolen.’