Van der Valk hotel wordt geen iconisch gebouw

Lelystad – Het Van der Valk-hotel dat op het Larserplein bij de A6 in Lelystad wordt gebouwd, wordt geen 'iconisch' gebouw. Met dat besluit van het college van burgemeester en wethouders is de patstelling rond de bouw van het hotel doorbroken.

Kwaliteit

Voor bepaalde gebieden in de stad gelden ‘beeldkwaliteitsplannen’, waarin de gemeente eerder heeft beschreven wat voor soort bebouwing daar kan plaatsvinden. Voor het Larserplein, bij de ingang van Lelystad vanaf de A6, is zo enkele jaren geleden vastgesteld dat daar een ‘iconisch’ gebouw moet komen. Het is ten slotte wel de entree van de stad.

Van der Valk heeft voor haar hotels echter een eigen bouwstijl en die bleek niet geheel te matchen met deze wens. ‘Dan moet je je eisen een beetje bijstellen,’ vindt wethouder Jop Fackeldey. ‘Want we wilden wel graag een Van der Valk, dat is een goede partij. Bovendien leveren we niet echt in op kwaliteit, want het is wel een redelijk spannend gebouw.’ Een eis bij een iconisch gebouw is echter dat jet het onmiddellijk associeert met de plaats waar het in staat. En ja, dit gebouw kan overal staan.

Dichterbij

Nu staat het hotel er nog niet, want er moeten nog een aantal procedures worden doorlopen. Maar omdat b+w voor wat betreft het door Van der Valk ingediende ontwerp het licht nu op groen heeft gezet, is de bouw van het hotel wel weer een flinke stap dichterbij gekomen.