Plannen voor Havenkade unaniem aangenomen

Dronten – Zoveel sprankels als er twee weken geleden nog werden gemist bij de plannen voor de Havenkade, zo eensgezind was de politiek donderdag. De gemeenteraad stemde unaniem in met de plannen.

Belangrijk gebied

De Havenkade betreft een onderdeel van het Hanzekwartier, het gebied tussen het station en het centrum van Dronten. ‘Het betreft maar tien procent van het hele Hanzekwartier, maar is wel belangrijk voor de beeldkwaliteit van het hele Hanzekwartier,’ vatte Remco de Maaijer (VVD) het samen. Want juist met de Havenkade, het deel langs het water en de plek waar vroeger de graansilo’s van Agrifirm stonden, moet een ontwikkeling plaatsvinden waar heel Dronten wat aan heeft.

Misverstand

Twee weken geleden ging het nog over het plan daar 144 woningen te bouwen. Het ooit beoogde hotel was verdwenen, daar is geen markt voor, maar de gemeenteraad zag ook niets van de gewenste bedrijvigheid en horeca terug. En met alleen woningen creëer je niet een mooie promenade. Of, het beeld dat Lazise Hillebregt (D66) schetste, een plek om te flaneren met een ijsje in je hand terwijl je net van yogales komt.

Maar het beeld dat er alleen gewoond zou worden aan de Havenkade en er geen ruimte zou zijn voor bedrijvigheid aan huis of horeca, berustte op een misverstand. Want die ruimte is er wel degelijk, alleen hadden de raadsleden in hun raadsapp een oude versie van de plannen gekregen.

Spelen en drinken

Dus de bruine kroeg die Roelf Raterink (PvdA) graag wil, kan er komen. Net als de ijssalon en yogapraktijk van Lazise Hillebregt. En GroenLinks kwam donderdag nog met het voorstel ook ‘speelnatuur’ toe te voegen in het plan. Er is al een park voorzien, maar dat moet dan een park worden waar kinderen op een speelse manier met de natuur bezig kunnen zijn.

Bij Remco de Maaijer leverde dat wel weer wat verwarring op. ‘Het gaat hier om beelden die je voor ogen hebt. Aan de ene kant zie ik nu oude mannen in een bruin café en aan de andere kant spelende kinderen in een park.’ Maar ook hij kon zich vinden in het speelpark. Alleen het CDA stemde daar tegen. Die wilde dan eerst eens het hele speelbeleid in de gemeente Dronten onder de loep nemen.

Eensgezind

Maar over het algemeen was er eensgezindheid. Eensgezindheid over het ‘circulair bouwen’, dat van de Havenkade een superduurzame wijk moet maken, want de woningen worden er ook gasloos opgeleverd. En eensgezindheid over de ruimte die er moet worden gegeven aan horeca en bedrijvigheid aan huis.

Vinger aan de pols

Dat wil niet zeggen dat alle zorgen verdwenen zijn. Want het gaat hier slechts om een plan, waar de gemeenteraad de kaders voor zet. Dat plan moet nu door architectenbureau De Zwarte Hond worden verwerkt in een spraakmakend ontwerp. Nu is dat specifiek dat bureau wel toevertrouwd, weet ook de gemeenteraad, maar toch is het zaak een vinger aan de pols te houden.

Want plannen en kaders worden door ontwikkelaars nog wel eens aangepast onder het mom ‘Daar is geen vraag naar in de markt, dus doen we het toch maar zo’. ‘Zo waren ons ooit langs de West vier prachtige kantoorvilla’s middenin het groen beloofd. Vanaf de weg zou je ze haast niet zien, zo groen zou het worden. Als ik er nu ’s avonds langs fiets, zie ik vier felverlichte aquaria,’ zei Paul Vermast (GroenLinks).

Toezegging

Maar wethouder Ton van Amerongen beloofde dat men er goed op zal toezien dat de kaders die zijn afgesproken en het beeld dat wordt nagestreefd voor dit gebied, ook in het ontwerp van de woningen en het gebied terug zal komen. En met die toezegging was de gemeenteraad zo tevreden, dat men er unaniem mee instemde. Die sprankel, die komt er wel.