Asbestlening voor iedereen bereikbaar

Lelystad – De verordening voor de nieuwe asbestleningen is dinsdag aangenomen door de gemeenteraad. Door die verordening kan er maatwerk worden geleverd aan mensen die het asbestdak van hun woning moeten laten renoveren.

Bereikbaar

Volgens wethouder John van den Heuvel betekent het in de praktijk dat bijna iedereen een lening kan krijgen voor die sanering.

In de meeste gevallen kunnen mensen gewoon een lening afsluiten via de bank of de gemeentelijke regeling. Daarvoor geldt dan een normale aflossingstijd met een marktconforme rente.

Maatwerk

Voor mensen die vanwege hun financiële positie of leeftijd niet zo’n lening kunnen krijgen, is er dan de maatwerklening. Daarbij wordt gekeken naar hypothecair onderpand of onderpand op de overwaarde van de woning. Voor die leningen geldt ook een langere aflostermijn, waardoor de maandlasten laag zijn.

Verzilverlening

De gemeente heeft bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland nog de vraag uitstaan voor de zogenaamde ‘verzilverlening’.  Daarbij wordt er een lening afgesloten op de overwaarde van een huis en wordt die lening afgelost als het huis wordt verkocht. In dat geval hoeven mensen helemaal niets af te lossen gedurende de leentijd. ‘Die mogelijkheid is er nu nog niet, maar in de verordening is er al wel rekening mee gehouden dat die mogelijkheid er wellicht komt.’

Hulpverlening

Voor de maatwerkleningen geldt wel dat mensen verplicht ook gebruik moeten maken van financiële hulpverlening van Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland. Daarnaast zijn de mogelijkheden voor het meefinancieren van duurzaamheidsmaatregelen als zonnepanelen en isolatie beperkter.