'Sprankel' en 'reuring' worden gemist in plannen Havenkade

Dronten – ‘Wij missen een sprankel.’ Een meerderheid van de gemeenteraad is tevreden over de pas gepresenteerde plannen voor de Havenkade, maar een aantal partijen is teleurgesteld.

Het zal bij de besluitvorming op 21 december in ieder geval nog voor een flinke discussie zorgen.

IJsje en yoga

De Havenkade maakt deel uit van het Hanzekwartier, het gebied tussen het station en het centrum van Dronten. Het huidige plan voor de Havenkade, waar ooit de silo’s van Agrifirm tot in de hemel reikten, omvat 144 woningen. Appartementen, ruime havenwoningen, vrijstaande woningen met aanlegplaats, twee-onder-één-kapwoningen met en zonder aanlegplaats en energieneutrale huurwoningen.

Toch mist D66 de ‘sprankel’. In de oorspronkelijke plannen zou er namelijk ook een hotel komen in het gebied, en zou de kade langs het water een boulevard worden, met horeca en kleine bedrijvigheid aan huis. Maar voor het hotel is op dit moment geen markt en de horeca en kleine bedrijvigheid ontbreekt ook in de plannen. ‘Wij zagen een plek voor ons waar je heen slentert of een ijsje of een cursus yoga,’ aldus Lazise Hillebregt.

Reuring verderop

D66 is niet de enige die teleurgesteld is. ‘Dit is misschien wel de belangrijkste plek in het Hanzekwartier. In dat opzicht zijn wij behoorlijk teleurgesteld,’ vindt Paul Vermast (GroenLinks). Ook hij had graag meer reuring gezien in het gebied. Maar die reuring is iets verderop al te vinden, vindt wethouder Ton van Amerongen, op het Meerpaalplein. Hij kreeg daarin bijval van zijn eigen partij, de VVD. ‘Ook wij willen graag meer reuring, maar dat moet niet ten koste gaan van andere plekken in Dronten,’ vond Remco de Maaijer.

Maar ook Roelf Raterink had zich verheugd op een levendige boulevard. ‘Als ik van het Meerpaalplein kom en bij de kop van de Havenkade ben, heb ik wel weer zin in een biertje. Nu moet ik dan weer helemaal terug van het Meerpaalplein.’

Bedrijvigheid kan wel

Toch is er nog de kans dat Raterink in de toekomst ook op de boulevard terecht kan. De verdieping op de begane grond van de woningen die er komen biedt ruimte aan kleine bedrijven aan huis en horeca. Paul Vermast ziet dat echter niet meer gebeuren. ‘Het wordt een woongebied. De kans dat er dan in één van de woningen een kroeg komt, dat gaat dus niet gebeuren. Dat willen die bewoners dan ook niet.’

Ontwerp

Veel zal echter ook afhangen van het definitieve ontwerp van de woningen. Nu zijn er alleen nog ‘sfeerschetsen’. Daarvoor heeft ontwikkelaar Van Wijnen het gerenommeerde bureau ‘De Zwarte Hond’ in de hand genomen, en dat bevalt de gemeenteraad zeer goed. Dat bureau komt vaak met zeer bijzondere en eigenwijze ontwerpen. Maar ja, dan moet de politiek het wel eens zijn over de randvoorwaarden. CDA, VVD en Leefbaar Dronten zijn enthousiast en zullen er waarschijnlijk wel mee instemmen. Ook al vormen die partijen op dit moment geen coalitie meer, ze hebben wel de meerderheid.