50 Jaar Lelystad: grootse natuur om de hoek

Lelystad - Vijftig jaar is lang. Het is al niet eenvoudig te zeggen waar een stad over tien jaar staat, laat staan over een halve eeuw. Niemand weet namelijk hoe het er dan voor staat.

Een vergezicht

Het enige wat je kunt doen is een beeld schetsen aan de hand van wat je nu weet en door bepaalde (mogelijke) ontwikkelingen te interpreteren. Daarmee schilder je - met woorden - een vergezicht. Een beeld van het Nationaal Park Nieuw Land over vijftig jaar en zijn betekenis voor Lelystad.

Natuur in overvloed

Lelystad heeft anno 2017 natuur in overvloed. De Oostvaardersplassen zijn tot ver buiten Nederland bekend en met de Marker Wadden komt er een natuurgebied van formaat bij. Tezamen met Markermeer en Lepelaarplassen (bij Almere) moeten deze gebieden Nationaal Park Nieuw Land gaan vormen.

[De tekst gaat verder na de foto]

 

Door de mens gemaakt

Het bijzondere aan al deze gebieden is dat ze door de mens zijn gemaakt, maar waar uiteindelijk de natuur de ruimte kreeg. 'Samen vormen ze het grootste man-made natuurgebied ter wereld,' valt te lezen op de website van het Nationaal Park in wording.

Vorig najaar streed Nieuw Land mee om de titel 'Mooiste natuurgebied van Nederland'. Het Waddengebied won de verkiezing, maar dat mocht de pret niet drukken. Dat Nieuw Land bij de genomineerden bevestigde het unieke karakter van het gebied.

Breed gedragen

Nationaal Park Nieuw Land is een initiatief van de provincie Flevoland, samen met Staatbosbeheer, Natuurmonumenten, Het Flevo-landschap, de gemeenten Almere en Lelystad en Rijkswaterstaat. De partijen willen het weidse natuurgebied beheren en verder ontwikkelen. Het project wordt breed gedragen. De Marker Wadden bijvoorbeeld kunnen worden gerealiseerd door een samenwerking tussen publieke en private partijen, in het bijzonder Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat. De provincie Flevoland, het ministerie van Infrastructuur en Milieu, het ministerie van Economische Zaken en de Nationale Postcode Loterij (vanuit het Droomfonds) hebben geld beschikbaar gesteld voor de realisatie van de nieuwe eilandengroep. Hiervan wordt het eerste eiland aangelegd. Voor het realiseren van het totale ontwerp zijn echter nog meer financiële middelen nodig, maar dat lijkt wel goed te komen.

Enorme aantrekkingskracht

De eerste fase van de Marker Wadden omvat circa 800 hectare en moet klaar zijn in 2020. Het lijdt geen twijfel dat deze eilanden een enorme aantrekkingskracht heeft op natuur- en watersportliefhebbers van ver buiten Lelystad. Op zaterdag 24 september kon voor het eerst een kijkje worden genomen op het eerste eiland van dit innovatieve natuurproject. Zo'n honderden mensen maakten gebruik van deze gelegenheid. In 2018 is de eerstvolgende gelegenheid dat dit weer kan en het moet wel heel raar lopen wil er dan niet nog meer belangstelling zijn.

[De tekst gaat verder na de foto]

 

De Nieuwe Wildernis

Waar de Marker Wadden wellicht nog een introductie nodig hebben, geldt dat niet voor de Oostvaardersplassen. Voor inwoners van Lelystad was dit prachtige natuurgebied natuurlijk al jaren gesneden koek, maar in 2013 maakte heel Nederland kennis met het gebied door de natuurfilm 'De Nieuwe Wildernis'. De documentaire van regisseur Mark Verkerk en veldregisseur Ruben Smit toonde de vier jaargetijden in de Oostvaardersplassen. De film zette het gebied op de kaart en van over de hele wereld komen mensen naar Lelystad om deze nieuwe natuur met eigen ogen aanschouwen.

Anders dan andere gebieden

Gedeputeerde Rijsberman benadrukte vorig jaar, toen Nieuw Land nog volop in de race was om de titel 'Mooiste natuurgebied van Nederland', het unieke karakter van het Nationaal Park in wording. 'Nieuw Land is anders dan andere gebieden. Hier is nieuwe wildernis ontstaan op man-made land. Het gebied vertelt het oer-Hollandse verhaal van de strijd tegen water als geen ander en dat te midden van unieke natuur. Met de grootste kudde wilde koniks van Europa, zeearenden, tweehonderd andere vogelsoorten en een uniek landschap.'

Juist dat unieke karakter maakt dat Nationaal Park Nieuw Land over vijftig jaar één van de visitekaartjes - zo niet hèt visitekaartje - van de gemeente Lelystad is en de stad internationaal op de kaart heeft gezet.