Swifterbant, Biddinghuizen en deel Dronten gaan als eerste omgekeerd inzamelen

Dronten – De plekken in Biddinghuizen waar de ondergrondse containers moeten komen, zijn bekend. Dat betekent dat bewoners vanaf 15 januari daar hun restafval naartoe moeten brengen.

Dat geldt ook voor Swifterbant, waar de locaties al enkele weken geleden zijn vastgesteld.

Goed geluisterd

Volgens wethouder Ton van Amerongen is er goed geluisterd naar de bezwaren die sommige bewoners hadden tegen bepaalde locaties. In een aantal gevallen heeft dat geleid tot geringe aanpassingen, in een aantal gevallen tot wat grotere aanpassingen en in twee gevallen tot een extra inzamellocatie.

Goed voor iedereen

Maar als de containers zijn geplaatst en de bewoners hun pasje hebben, kan het ‘omgekeerd inzamelen’ in daadwerkelijk van start gaan. Dat betekent dat bewoners in de twee dorpen en een deel van Dronten vanaf half januari hun restafval in een zakje naar de ondergrondse container moeten brengen, terwijl het plastic, kartonnen verpakkingen, blik, groenten- en fruitafval en papier aan huis worden ingezameld.

Daarmee moet het gescheiden inzamelen van afval, iets waar Dronten toch al goed scoorde, nog verder worden verbeterd. Dat is beter voor het milieu, omdat veel van de ingezamelde stoffen kunnen worden hergebruikt. En het is goed voor de portemonnee, omdat die stoffen als grondstof geld waard zijn. Uiteindelijk levert het de inwoners van Dronten een lagere afvalstoffenrekening op.

Rest volgt later

De bedoeling is dat de rest van Dronten vanaf 19 maart overgaat op de nieuwe manier van afvalinzameling. Daar wordt nog nagedacht over de plekken waar de ondergrondse containers worden geplaatst.