Zwembad alsnog op aparte lijst om problemen en vertraging te voorkomen

Dronten – De gemeente Dronten plaatst het zwembad alsnog op de lijst 'activiteiten van maatschappelijk belang'. Daarmee wil men problemen met de Autoriteit Consument en Markt (ACM) voorkomen.

Gelijk

Met deze actie halen vier oppositiepartijen alsnog hun gelijk. ‘De fracties die al veel langer zeggen ‘Het zwembad hoort op die lijst, die lijst moet veel langer’, hebben gelijk,’ zegt wethouder Ton van Amerongen. En het blijft niet bij het zwembad, want er komen nog veel meer dingen op de lijst te staan.

Klacht

Voor wat betreft het zwembad is het geheel in werking gezet door Aphrodite’s Termen, die bij de ACM een klacht had ingediend. Dat gebeurde in het kader van de ‘Wet markt en overheid’.

Dat zit als volgt: de gemeente moet gebouwen die men verhuurt voor activiteiten die men van een algemeen belang vindt voor de gemeenschap, op een aparte lijst zetten. Als men dat niet doet, worden die activiteiten gezien als een economische activiteit, die ook aan de markt kunnen worden overgelaten.

Oneerlijke concurrentie

Aphrodite’s Termen vond het niet terecht dat een gesubsidieerde instelling als Optisport, die het zwembad beheert, vervolgens weer ruimten kan verhuren. Daarmee kan, zo is de gedachte, de verhuurprijs of de prijs van bijvoorbeeld zwemlessen met subsidie laag worden gehouden.

De gemeente was dat niet met de klager eens, maar komt nu na gesprekken met de ACM tot een andere conclusie. ‘We zijn er van overtuigd geraakt dat de lijst uitgebreid moet worden.’ Dat gaat gebeuren, met veel meer gebouwen, ‘van ongebruikte scholen tot de gemeentewerf’. Als men dat niet doet, zorgt dat in ieder geval voor een enorme administratieve rompslomp, omdat dan bij de ACM aangetoond moet worden bij elke activiteit of verhuur dat niet gaat om een economische activiteit. ‘Met het oog daarop is het doelmatiger en efficiënter om de verhuur van al het vastgoed dat bij de gemeente in eigendom is als economische activiteit van belang aan te merken.’  

Geen schuld

Wethouder Dirk Minne Vis wilde de lijst zo kort mogelijk houden, om zo de markt en bedrijven in Dronten zo veel mogelijk de kans te geven ook op die activiteiten in te tekenen. Dat leidde eerder tot pittige discussies in de gemeenteraad, omdat GroenLinks, PvdA, D66 en ChristenUnie het daar niet mee eens waren en vonden dat de lijst veel langer moest. In januari kreeg Vis daarom van die vier partijen nog een ‘motie van treurnis’ aan de broek.

Van Amerongen wijzigt het beleid nu. Toch schuift hij geen schuld in de schoenen van Vis, zo er al sprake is van schuld. ‘Het was weliswaar niet mijn portefeuille, maar we waren er toen als college gezamenlijk verantwoordelijk voor de lijst zo kort mogelijk te houden. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft daar toen ook mee ingestemd.’ Volgens hem zorgt dit besluit er in ieder geval voor dat er voor wat betreft de aanbesteding van het nieuwe zwembad geen vertraging optreedt, iets wat anders wel had kunnen gebeuren.

Lijst

De gebouwen die nu ook op de lijst komen te staan, worden binnenkort voorgelegd aan de gemeenteraad. In totaal gaat het om zo’n zestig gemeentelijke gebouwen.